Ne mai desparte doar o singură zi de momentul în care Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasa Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. Ca în fiecare an, sute de mii de ortodocși se adună la Catedrala Mitropolitană din Iași, pentru a se închina la moaște, dar și pentru a lua parte la Sfânta Liturghie. Până atunci, însă, credincioșii din întreaga țară respectă cu sfințenie o serie de obiceiuri și superstiții, pentru a întâmpina cum se cuvine această mare sărbătoare.
Ce nu trebuie să faci în duminica premergătoare Sfintei Parascheva
Mai concret, în duminica premergătoare pomenirii Sfintei Parascheva, locuitorii din mediul rural au grijă să evite orice fel de treburi în gospodărie, iar femeile nu trebuie să spele nici măcar o haină, întrucât, potrivit datinilor străvechi, astfel de munci aduc pagubă și ghinion până la sfârșitul anului. Totodată, femeile însărcinate împart mâncarea cu semenii lor aflați în nevoie, pentru că astfel vor avea parte de o naștere ușoară, lipsită de dureri, iar copilul va crește frumos și sănătos.
Puțină lume știe, însă că Sfânta Parascheva poartă și un blestem care datează încă din anul 1641. “Blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva”!, sunt cuvintele pe care aceasta le-a lăsat pentru domnitorul Vasile Lupu și Mitropolitul Varlaam.
Rugăciunea închinată Sfintei Parascheva
„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne!
Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv. Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin”, este textul rugăciunii rostite de credincioși în această perioadă, pentru a fi ocoliți de necazuri.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17