În calendarul ortodox sunt menționate toate sărbătorile importante de cruce roșie, dar și cele de cruce neagră, alături de posturile și numele sfinților pe care îi prăznuiește Biserica Ortodoxă Română. Din rândurile următoare veți afla răspunsuri la cele mai importante întrebări ale credincioșilor: ce înseamnă, de fapt, crucea neagră și cum trebuie să ne comportăm într-o astfel de zi?
Nu este obligatoriu să ținem sărbătorile de cruce neagră
Pe scurt, crucea neagră ne transmite că nu suntem obligați să marcăm într-un mod special sărbătorile din zilele respective, ci ne putem desfășura activitatea obișnuită. „În zilele de sărbătoare trebuie ca, înainte de toate, să mergem la biserică şi să ne rugăm. Avem, de asemenea, datoria de a face milostenie, de a cerceta pe cei bolnavi şi în nevoie”, ne îndeamnă sfinții părinți.
Unele probleme pot apărea, însă, atunci când vine vorba despre diferențierea dintre aceste două simboluri ale calendarului creștin ortodox. „Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră, din punct de vedere liturgic, este dată de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult.
Astfel avem sărbători mari – praznicele împărăteşti, sărbătorile Maicii Domnului şi ale sfinţilor mai importanţi. Aceste sărbători au cea mai desfăşurată slujbă: Vecernie Mică, Vecernie Mare, Litie, Polieleu, Evanghelie şi Doxologie Mare la Utrenie.
În calendare, semnul distinctiv pentru importanţa slujbei este crucea roşie încadrată de cerc sau paranteze. Apoi avem sărbătorile sfinţilor cu priveghere şi polieleu – spre deosebire de cele mari, acestea nu sunt însoţite de pre şi postserbări (înainteprăznuire şi odovanie). Urmează sărbătorile sfinţilor fără priveghere.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Acestea nu au Vecernie Mică, dar au Polieleu, Evanghelie şi Doxologie Mare, marcate în calendar cu o cruce simplă și sărbători ale sfinţilor mai puţin însemnaţi. Sunt de două feluri: cu sau fără Doxologie Mare la Utrenie. În calendare sunt marcate cu cruce neagră”, explică Marius Cătălin Antohi, preot al Bisericii Sfântul Ilie din Huși, pentru doxologia.ro.
„Crucea neagră vrea să ne arate că este vorba de un sfânt mai important cu o slujbă puţin diferită de zilele de rând”
Totodată, părintele a explicat că sărbătorile cu cruce neagră în calendar nu le impun credincioșilor un ritual anume, spre deosebire de cele marcate cu cruce roșie, pe care creștinii le respectă întotdeauna cu sfințenie, ținând seama de toate obiceiurile.
„Accentuez faptul că în zilele cu cruce roşie este bine să ne ferim a lucra ceea ce nu este absolut necesar. Sărbătorile cu cruce neagră nu este obligatoriu să le ţinem, aşa cum avem poruncă să le ţinem pe cele cu cruce roşie.
Crucea neagră vrea să ne arate că este vorba de un sfânt mai important cu o slujbă puţin diferită de zilele de rând. Desigur, dacă avem totuşi evlavie pentru un sfânt trecut cu cruce neagră şi vrem să ţinem ziua lui ca pe o sărbătoare cu cruce roşie, nu greşim”, a mai spus Marius Cătălin Antohi.