În calendarul ortodox de mâine, 5 decembrie 2019, Biserica îi pomenește pe doi dintre cei mai importanți sfinți: Sava și Nectarie. Pe lângă aceștia, mai sunt amintiți și Sfântul Averchie, Mucenicul Anastasie și Sfântul Filotei Careotul.
Calendar ortodox 5 decembrie: Cine a fost Sfântul Sava
Sfântul Sava, principalul pomenit al zilei de joi de către Biserica Ortodoxă Română a trăit pe vremea Împăratului Teodosie cel Mic, între 403 și 450 după Hristos. Sava se născuse în Capadocia, iar părinții lui erau tot creștini, Ioan și Sofia.
Ajunge la vârsta majoră la Cuviosul Teoctist prin călugărul Eftimie, una dintre cele mai importante figuri ale ortodoxiei mondiale, cunoscut pentru dreapta sa credință și miracolele pe care le înfăptuia pentru credincioși și necredincioși.
Rugăciunea către Sfântul Sava cel Sfințit
Sfântul Sava, extrem de iubit și de către credincioșii români, a făcut multe minuni. Prin rugăciunile lui a reușit să facă imposibilul posibil. A izvorât apă în locuri secetoase și i-a ajutat pe sărmanii flămânzi și însetați.
Sava avea și tot felul de vedenii, iar legenda spune că și-a prevăzut cu exactitate moartea, atât cum se va produce ea cât și data trecerii la cele veșnice.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Iată și o scurtă rugăciune pe care e bine să o rostești către Sfântul Sava cel Sfințit: „Cu strălucirea luminii Sfântului Duh, luminează Sfinte Sava, pe cei ce cu dragoste creştinească, în cântări te laudă; cel ce eşti lauda pustnicilor, strălucirea călugărilor împodobitorul pustiului şi dascălul fecioriei”.
„Din tinereţe tot dorul ţi l-ai închinat lui Dumnezeu şi tot avântul tău spre Dânsul îndreptând, zburdările trupului şi năvala patimilor prin înfrânare le-ai ucis, Sfinte Sava, de Dumnezeu purtătorule, prealăudate”, este continuarea rugăciunii.
„Biruind şarpele ce se ascundea în roadă, l-ai călcat în picioare şi cursele lui uşor le-ai trecut, ridicându-te pe aripile cinstirii de Dumnezeu, părinte şi bucurându-te, ai cules viaţă din pomul cunoştinţei”, este partea de final a rugii.
După rostirea acestor cuvinte este bine să spui Tatăl Nostru și o rugăciune adresată Fecioarei Maria pentru ca acest ritual să dea roade duhovnicești.