Ce sărbători importante avem în luna septembrie. Calendar ortodox. Când sunt cruci roșii

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
01/09/2019, 13:00
Ce sărbători importante avem în luna septembrie. Calendar ortodox. Când sunt cruci roșii
Sarbatori importante din luna septembrie. Sursa foto: a1.ro

Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox au o importanță majoră pentru toți credincioșii români, care își doresc în permanență să fie la curent cu ele. De aceea, în rândurile următoare, FANATIK vă spune care sunt zilele cu Crucie Roșie pentru luna septembrie.

Ce sărbători importante avem în luna septembrie

În primul rând, trebuie știut faptul că data de 1 septembrie marchează debutul noului an bisericesc, întrucât în această zi, potrivit tradiției lăsate moștenire prin Legea Veche,  s-a început creația lumii și tot în această zi și-ar fi început și Mântuitorul nostru Iisus Hristos activitatea Sa pe pământ, atunci când a citit în sinagogă cuvintele proorocului Isaia care profețeau despre Sine.

Duhul Domnului este peste Mine, pentru care M-a uns să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiți cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea și celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsați,  și să vestesc anul plăcut Domnului”. (Luca 4, 18-19). Astfel, s-a împlinit o profeție mult mai veche: „Iisus Hristos este Cel Care a venit să slobozească pe om din robia păcatului și a morții și să-l ridice pe om la demnitatea lui cea dintâi, adică la demnitatea de a fi fiu după har a lui Dumnezeu”.

Află ce sărbători importante sunt în luna septembrie. Sursa foto: sputnik.md
Află ce sărbători importante sunt în luna septembrie. Sursa foto: sputnik.md

Naşterea Maicii Domnului: 8 septembrie

Întreaga învăţătură despre cultul Maicii Domnului a bisericii ortodoxe poate fi redusă la Maică a lui Dumnezeu și Pururea Fecioară. Faptul că Sfânta Fecioară a dat naștere Domnului constituie puntea de legătură dintre umanitate şi Întruparea Fiului lui Dumnezeu, iar acest lucru este făcut posibil prin lucrarea Duhului Sfânt.

Înălţarea Sfintei Cruci: 14 septembrie

Sfânta Cruce este simbolul creştinătăţii, un semn cu o semnificaţie duhovnicească aparte. Întâlnirea celor două linii, pământul orizontal şi verticala prin care transcendem la cer este o dovadă a legăturii omului cu Dumnezeu şi, în plus, ne aminteşte de momentul răstignirii Domnului Iisus Hristos pe cruce, de faptul că moartea şi-a pierdut puterea asupra omului şi viaţa a triumfat înaintea ei: “Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, și sfântă Învierea Ta o lăudăm şi o mărim”. În această zi, credincioșii țin post negru.

Sărbători cu cruce neagră în luna septembrie

  • 1 septembrie, ✝) ✝ Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel Smerit)
  • 3 septembrie, ✝) ✝ Sfântul Cuvios Neofit de la Mănăstirea Stânişoara; şi ✝ Sfântul Cuvios Meletie de la Mănăstirea Stânişoara;
  • 7 septembrie ✝ Sfântul Cuvios Simeon de la Pângărați;  ✝ Sfântul Cuvios Amfilohie de la Pângărați;
  • 9 septembrie  ✝) Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona;  ✝) Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău;
  •  13 septembrie ✝) Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop;  Sfinţii Mucenici din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian şi Valerian;
  • 15 septembrie ✝) Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului;  ✝ Sfântul Mare Mucenic Nichita Romanul;
  • 22 septembrie ✝) Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi;
  • 26 septembrie ✝) Sfântul Voievod Neagoe Basarab;
  • 27 septembrie ✝) Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×