Ce exerciții fizice făcea Nicolae Ceaușescu. Cum se întreținea fostul dictator al României

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
17/08/2019, 16:41
Ce exerciții fizice făcea Nicolae Ceaușescu. Cum se întreținea fostul dictator al României
Nicolae Ceaușescu era pasionat de vânătoare. Sursa foto: gândul.info

Nicolae Ceaușescu era foarte preocupat de fizicul său, fapt pentru care făcea mișcare aproape în fiecare zi, iar meniul său a fost unul bogat și sănătos, în timp ce românii mureau de foame. Fostul dictator avea o mare pasiune, iar pentru asta se antrena aproape zilnic, alergând și făcând flotări. Era, efectiv, obsedat de vânătoare.

Nicolae Ceaușescu era pasionat de vânătoare și făcea mișcare aproape zilnic

Nicolae Ceaușescu participa des la sesiuni vânătorești alături de colegii și prietenii din Partidul Comunist Român și alături de ofițeri importanți din Armată și de la Securitate. Pe lângă exercițiile fizice specifice antrenamentului pentru vânătorie, Ceaușescu avea foarte mare grijă ce alimente consuma în fiecare zi.

Fostul lider al Republicii Socialiste România consuma aproape zi de zi fripturi și salate, iar de pe masă nu lipseau aproape niciodată roșiile și brânza. La micul dejun, conform cărții Mariei Dobrescu „La curtea lui Ceaușescu”, nea Nicu prefera ceai cu lapte, o felie de șuncă și deseori câte un ou fiert sau pâine prăjită.

nicolae ceaușescu
Ceaușescu ieșea la vânătoare cu oameni importanți din stat. Sursa foto: descoperă.ro

Ce băuturi preferate avea Ceaușescu

Printre băuturile pe care le consuma seara, după cină, s-au numărat vișinata, vinul alb sau țuica de prună fiartă și îndulcită. Dintre preparatele tradiționale, acesta consuma în special de sărbători sarmale în foi de viță și salată de boeuf.

De departe, activitatea preferată a lui Nicolae Ceaușescu era vânătoria. Deseori, după ce împușcase mistreți sau căprioare, acesta ținea discursuri falnice precum următorul exemplu: „Astăzi intră în rândul vânătorilor din România domnul (tovarăşul) ambasador din… În numele Republicii Socialiste România (urma o lovitură), în numele meu personal (altă lovitură) şi în numele vânătorilor din România, vă declar vânător (ultima lovitură)”.

Ceaușescu a obținut peste 380 de medalii din activitatea sa ca vânător. Ultima vânătoare la care a participat Ceaușescu a avut loc pe 10 decembrie 1989. Despre cum a decurs ultima partidă de vânătoare a fostului dictator a scris și Vasile Crișan într-o carte dedicată lui Nicolae Ceaușescu. „Se schimbase mult. Îmbătrânit, slăbit, cu faţa pătată şi vineţie, îţi lăsa impresia unui om sfârşit fizic. În schimb, privirea era aceeaşi pe care o ştiam încă din 1965. Te săgeta cu ochii lui pătrunzători. În permanenţă îşi plimba privirea pe la toţi cei care eram în apropierea lui. Se uita direct în ochii noştri. Era ca un om speriat şi hăituit, care îşi caută un refugiu”, relatează Vasile Crișan în volumul „La vânătoare cu Ceaușescu”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×