Ce este scutul anti-rachetă de la Deveselu și de ce Rusia vrea să renunțăm la el

Silviu Ghering    Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
07/02/2019, 21:44
Ce este scutul anti-rachetă de la Deveselu și de ce Rusia vrea să renunțăm la el GALERIE FOTO
Ce este Deveselu și de ce vrea Rusia să renunțăm la el? În Washington este aceeași situație

Scutul anti-rachetă de la Deveselu nu este făcut pentru atac, nefiind echipat cu rachete cu o încărcătură periculoasă. Scutul este echipat cu ceea ce se numește sistem antirachetă Standard Missile 3 (SM-3) , adică un sistem naval adaptat pentru o bază terestră care funcționează după principii asemănătoare. Și în aceste condiții, tot dă fiori glorioasei Armate Roșii…

Rusia cere Statelor Unite ale Americii, cităm, „…distrugerea lansatoarelor universale Mk-41 desfăşurate la sol, dezvoltate pentru lansarea rachetelor de croazieră Tomahawk, a rachetelor-ţintă, similare în privinţa caracteristicilor cu rachetele balistice cu raza medie şi scurtă de acţiune, distrugerea dronelor de atac care, după caracteristicile lor, cad sub incidenţa termenului de rachetă de croazieră terestră”. Pe românește, dezafectarea lansatoarelor de la Deveselu, pentru a se respecta Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).

Ce este scutul Deveselu și de ce Rusia cere să renunțăm la el?

Ministerul Apărării din Rusia a anunțat în cursul zilei de joi că SUA ar trebui să-și distrugă sistemele MK-41 care sunt plasate în România pentru a putea respecta Tratatul INF, scrie Reuters, citat de News.ro.

Ce este scutul Deveselu
Ce este scutul Deveselu

Scutul Deveselu este un sistem anti-rachetă Standard care a fost adaptat pentru o bază terestră. Forțele Navale ale Statelor Unite folosesc SM-3 pentru interceptarea rachetelor, navelor sau vehiculelor militare terestre inamice. Rachetele SM-3 nu sunt purtătoare de încărcături explozive sau substanțe periculoase precum: cele nucleare, biologice sau chimice, sunt produse de către Raytheon, au o lungime de aproximativ 7 metri și un diametru de 0,34 metri.

Ambasadorul Rusiei la București, despre intențiile față de România

Ambasadorul Rusiei la București, Valerie Kuzmin, a declarat în cursul zilei de joi că Moscova nu are intenții ostile față de România: „Americanii au spus timp de un deceniu, dacă nu mai mult, că sistemul lor strategic antibalistic nu este îndreptat spre Rusia, dar, recent, s-a dovedit că este îndreptat fix spre Rusia”.

Numai că, a adăugat Valerie Kuzmin, Am învăţat din istorie şi nu ne permitem să fim naivi”. Dar ne liniștește pe noi, românii:  „Nu sunt plănuite acţiuni ostile, neprietenoase şi vă pot asigura că Rusia nu are intenţii cu caracter ostil, agresiv faţă de România. Credem că este ţara noastră vecină şi cel mai bun mod de a construi relaţii cu vecinii e să oferi condiţii pentru o bună vecinătate”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×