Fostul şef FBI confirmă că Donald Trump i-a cerut să renunţe la ancheta privind implicarea Rusiei

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
08/06/2017, 09:57
Fostul şef FBI confirmă că Donald Trump i-a cerut să renunţe la ancheta privind implicarea Rusiei

Fostul director al FBI James Comey a confirmat că preşedintele american, Donald Trump, i-a cerut să abandoneze ancheta asupra fostului consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Michael Flynn, implicat în afacerea amestecului Moscovei în alegerile prezidenţiale din SUA, potrivit mărturiei sale scrise postate miercuri pe internet.

James Comey a făcut cunoscut că preşedintele l-a atenţionat, la 27 ianuarie, în cursul unui dineu privat, că se aşteaptă la fidelitate din partea sa. „Am nevoie de fidelitate. Aştept fidelitate”, i-a spus Donald Trump, arată Agerpres.

De asemenea, fostul director al FBI a afirmat că îşi aduce aminte de nouă discuţii private cu Donald Trump în patru luni, trei în persoană şi şase la telefon.

Povestind o discuţie privată care a avut loc la 14 februarie în Biroul Oval, Comey a scris că Trump a adus discuţia despre Michael Flynn, la acea dată consilierul lui pe probleme de securitate naţională, şi i-a declarat: „Sper că vei găsi o modalitate să abandonezi asta, să îl laşi în pace pe Flynn. Este un băiat bun”.

Potrivit lui Comey, această cerere se referea la orice investigaţie legată de „falsele declaraţii ale lui Flynn cu privire la discuţiile purtate cu ambasadorul rus în decembrie”, şi nu la ancheta mai largă asupra eventualelor legături dintre Rusia şi campania electorală a omului de afaceri republican.

„A fost îngrijorător, dat fiind rolul FBI ca serviciu de investigaţii independent”, a scris James Comey.

De asemenea, el a mai povestit detaliat un dineu la Casa Albă, la 27 ianaurie, în cursul căruia Donald Trump i-ar fi spus: „Am nevoie de fidelitate. Aştept fidelitate”.

„Nu m-am mişcat, nu am vorbit şi nici nu mi-am schimbat expresia feţei”, a scris fostul şef al poliţiei secrete, descriind „o tăcere jenantă”.

Şi când preşedintele, la finalul cinei, a relansat chestiunea fidelităţii, Comey i-a răspuns că va „mereu va avea parte de onestitate din partea lui”, acceptând ulterior cererea lui Donald Trump de a da dovadă de „onestitate fidelă”.

Comey, demis de Trump, pe 10 mai

Reamitim că pe 10 mai, preşedintele american, Donald Trump, l-a demis marţi pe directorul FBI, James Comey, printr-o scrisoare transmisă personal, transmitea CNN, citând Casa Albă. Pe de altă parte, AFP aminteşte că FBI este instituţia însărcinată cu ancheta asupra eventualelor legături între echipa de campanie a lui Trump şi Rusia.

CNN a publicat şi scrisoarea prin care Trump îl informează pe Comey că este eliberat din funcţie, cu efect imediat. Trump preciza în document că a ajuns la concluzia că acesta ”nu este capabil efectiv” să conducă FBI.

„Este esenţial să găsim o nouă conducere pentru FBI care să restabilească încrederea publică în misiunea sa vitală de aplicare a legii”, mai arată Trump în scrisoarea către Comey.

„Deşi am apreciat că m-aţi informat, în trei ocazii distincte, că nu făceam obiectul vreunei anchete, sunt totuşi de acord cu analiza Departamentului Justiţiei conform căreia dumneavoastră nu sunteţi capabil să conduceţi de o manieră eficace Biroul”, arată Trump, citat de AFP.

Cine este James Comey

Numit de Obama, pentru 10 ani Ex-procuror federal şi fost vice-ministru al Justiţiei, James Comey, 56 de ani, a fost numit la şefia FBI de Barack Obama, în 2013, pentru un mandat de 10 ani.

El şi-a apărat în cursul unei audieri în Senat, decizia de anul trecut de a anunţa public, înaintea scrutinului prezidenţial de pe 8 noiembrie, că agenţia sa a deschis o nouă anchetă cu privire la folosirea unui server privat de către candidata democrată Hillary Clinton, conform Reuters.

‘A ascunde (această anchetă) ar fi fost, din punctul meu de vedere, catastrofal’, a declarat Comey, audiat de comisia juridică a Senatului, insistând că ‘a fost alegere dificilă’, pentru care nu a avut o altă variantă, anunţă Agerpres.

Senatorii l-au întrebat pe Comey de ce a decis să dezvăluie public investigaţia privind-o pe Hillary Clinton, nu însă şi pe cea referitoare la presupuse contacte inadecvate ale republicanului Donald Trump sau ale unor apropiaţi ai acestuia cu agenţi ruşi.

Comey a încercat să-i convingă pe membrii comisiei că a făcut alegerea corectă:

‘Mi se face uşor greaţă să mă gândesc că noi am fi putut avea un oarecare impact asupra alegerilor, dar, cinstit vorbind, nu aş schimba acea decizie’, a comentat el. Hillary Clinton a declarat marţi că i-a fost deturnată candidatura de scrisoarea prin care James Comey anunţa Congresul despre noua ancheta cu privire la folosirea unui server privat pe când conducea Departamentul de Stat, şi de publicarea de către Wikileaks a e-mailurilor şefului său de campanie John Podesta, puse la dispoziţie, se pare, de hackeri ruşi.

La 28 octombrie, James Comey a adresat o scrisoare Congresului în care anunţa că FBI a început examinarea unor noi e-mailuri ce ar putea fi relevante pentru ancheta privind modul în care Hillary Clinton a gestionat informaţii clasificate în perioada în care a condus Departamentul de Stat. Şeful FBI a declarat atunci că s-a simţit obligat să facă publică respectiva informaţie.

SURSĂ: Realitatea.net

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×