Ce este o moțiune de cenzură și care sunt condițiile pentru a trece în Parlament

Raluca Ogaru   
în Stiri de ultima ora
20/12/2018, 15:07
Ce este o moțiune de cenzură și care sunt condițiile pentru a trece în Parlament
Iată care sunt condițiile pentru ca moțiunea de cenzură să treacă

Printr-o moțiune de cenzură, parlamentarii care sunt reprezentanții partiedelor politice în cadrul Puterii Legislative retrag încrederea pe care au învestit-o Guvernului și programului de guvernare prezentat de Executiv. În momentul în care moțiunea de cenzură este acceptată și votată de parlamentari, guvernul este demis și încep tratativele pentru formarea altui cabinet.

Constituția României tratează pe larg subiectul ”moțiunea de cenzură”, în cadrul articolului 113, alineatele 1-4 din legea fundamentală. Pentru a se putea iniția o moțiune de cenzură, este nevoie de cel puțin o treime din numărul total al deputaților și senatorilor din Parlamentul României.

Ce înseamnă o moțiune de cenzură

Moțiunea de cenzură este procedura prin crae parlamentul retrage practic puterea cu care a fost învestit guvernul unei țări. Astfel, dacă o moțiune ar trece, atunci guvernul se va schimba cu siguranță, iar puterea de a da ordonanțe de urgență și alte acte normative care revin în sarcina acestuia practic nu ar mai exista, executivul în funcție și actul de guvernare încetând să mai producă efecte.

Următorul pas ar însemna schimbarea miniștrilor și a premierului, în urma unor discuții riguroase purtate între șeful statului și principalele partide politice care se regăsesc în parlament.

Guverne schimbate în România după moțiuni de cenzură

Până în prezent, în România au fost schimbate două guverne după ce moțiunile de cenzură au trecut de parlament. Mai exact, vorbim despre guvernul lui Emil Boc, cunoscut și drept Cabinetul Boc II, în anul 2009, dar și despre Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu, în anul 2012. În ambele cazuri, moțiunea de cenzură a fost depusă de opoziție.

Viorica Dăncilă pregătindu-se să susțină discursul din plenul Parlamentului
Viorica Dăncilă pregătindu-se să susțină discursul din plenul Parlamentului

De această dată, pentru a trece moțiunea intitulată ”Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!”, este nevoie ca PNL, PMP, USR și parlamentarii independenți să atragă de partea lor aproximativ 70 de voturi din celelalte tabere. Opoziția mizează în acest calcul pe parlamentarii din PSD nemulțumiți de Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă. Cu ajutorul UDMR, opoziția ar mai strânge 47 de voturi, dacă se strâng și celelalte minorități naționale din cele două camere legislative. Mai este nevoie de doar 12 voturi din alte surse pentru a face în total 233, necesarul pentru a trece această moțiune.

Moțiunea de cenzură în Constituția României

Iată ce spune Constituția României despre condițiile necesare adoptării unei moțiuni de cennzură:

”(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
(2) Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.
(3) Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
(4) Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.”, se arată în Legea Fundamentală la articolul 113.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×