Ce este de fapt amnistia fiscală şi cine va scăpa de datorii

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
27/03/2019, 18:30
Ce este de fapt amnistia fiscală şi cine va scăpa de datorii GALERIE FOTO
Afla si tu ce este amnistia fiscala!

Amnistia fiscală apare ca un mod excepţional de stingere a obligaţiilor bugetare, ea aplicându-se în împrejurări excepţionale la categorii de contribuabili cu datorii restante către bugetul statului în condiţiile absenţei perspectivelor în a fi recuperate şi a oportunităţii prin prisma politicii fiscale a statului faţă de aceştia.

Află ce este amnistia fiscală

Amnistia fiscală este reglementată de puterea legislativă prin lege. Astfel se stabileşte exact cine va beneficia de respectiva amnistie fiscală. Un exemplu este cel al amnistiei acordate pensionarilor şi mamelor care au primit venituri în plus din cauza unei erori a funţionarilor publici.

Guvernul PSD-ALDE vorbeşte de ceva timp de o amnistie fiscală! Mai mult, amnistia este trecută chiar în programul de guvernare al coaliţiei aflată la guvernare.

Ce este amnistia fiscala
Ce este amnistia fiscala, anuntata de PSD

PSD anunţă o amnistie fiscală, iar contribuabilii sunt tentaţi să nu mai plătească dările către stat

Mai mulţi social-democraţi au vorbit până acum despre amnistia fiscală, iar acest lucru face mai mult rău economiei, decât bine, deoarece contribuabilul corect, care îşi plăteşte taxele şi impozitele, este tentat să nu mai plătească nici el sumele datorate statului, susţin economiştii.

Altfel, aceştia spun că amnistia fiscală este binevenită, fiind ca o gură de aer pentru repornirea economiei. Companiile care sunt înglodate în datorii pot astfel să redevină competitive pe piaţă.

Amnistia fiscală la care se gândesc social-democraţii nu este una pur-sânge, adică nu va şterge datoriile, ci le va eşalona, după cum a declarat în mai multe rânduri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Ultimul termen înaintat de Teodorovici este luna aprilie 2019.

„Amnistia fiscală vine. Curând. Cei care ne urmăresc să nu creadă că pot să nu plătească la stat. Nu, e pentru trecut. Pentru companiile publice şi cele private. Această propunere va fi foarte bine primită de mediul de afaceri. (..) În aprilie vreau să putem să o avem în Guvern. Luna viitoare. (…) La o companie de stat asta este singura, unica şansă să poţi să o readuci în economic ca un actor activ”, a spus Teodorovici.

El a precizat că sunt mai multe variante de eşalonare şi aceasta trebuie făcută într-o perioadă care să permită firmei să facă businessul pentru care a fost înfiinţată să-şi poată plăti obligaţiile faţă de terţi şi, într-un final, să dea şi statului o părticică din datoria pe care are să o dea, din principalul care rămâne.

„Şi asta să fie o perioadă atât de lungă cât să permită un astfel de comportament activ în piaţă. (…) Mai sunt lucruri care sunt vorbite deja cu mediul de afaceri. Nu vor fi luate fără să fie o discuţie în prealabil cu mediul de afaceri. Singurul caz a fost OUG 114”, a mai afirmat ministrul Finanţelor.

Dacă anul trecut Eugen Teodorovici vorbea şi despre amnistie fiscală pentru persoane fizite, acum spune că aceasta nu se va aplica contribuabililor persoane fizite.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×