Andreea Mantea este una dintre femeile care, în urmă cu câțiva ani, a fost suspectă de cancer ovarian. Episodul delicat din viața ei se întâmpla înainte de a rămâne însărcinată. A urmat un tratament strict, s-a rugat la Dumnezeu și, la o vizită ulterioară la medic, a aflat că acel chist periculos dispăruse.
„Am fost la pământ. Eram conştientă că nu voi mai face copii niciodată, mai ales că îmi doream foarte mult. M-am programat la operaţie pentru ziua de vineri. Miercuri am fost undeva şi m-am rugat şi i-am spus lui Dumnezeu că dacă nu mi-e dat în viaţă asta să am un copil, eu nu am de ce să mai stau”, a declarat prezentatoarea de la Kanal D.
Ce este cancerul ovarian, boala de care suferă Andreea Mantea
Cancerul ovarian este o boală cu evoluție silențioasă care afectează, în genere, pacientele cu vârsta între 50-65 de ani. Majoritatea acestora sunt aflate la menopauză sau premenopauză. Cele mai multe dintre ele nu prezintă simptome în primele faze, însă ele apar o dată cu evoluția bolii și cu apariția complicațiilor. Despre gravitatea diagnosticului a vorbit medicul ginecolog Cristiana Boitan, pentru gândul.info.
„Diagnosticul de cancer ovarian în stadiile incipiente este dat rar sau întâmplător. De cele mai multe ori, pacientele se prezintă pentru un control de rutină sau pentru alte afecţiuni din sfera genitală. Până şi în stadiile avansate, simptomele sunt lipsite de specificitate, de la alterarea stării generale, până la tulburări gastro-intestinale sau sângerări genitale”, a subliniat medicul ginecolog.
10 simptome care dau de gol maladia. Tabloul clinic include:
- Durerile pelviene variază ca frecvență și intensitate. Pelviagiile sunt determinate, în general, de masele tumorale mari sau de aderențele pe care le formează cu organele învecinate.
- Alternarea stării generale, reprezentată de astenie sau oboseală permanentă. Apare târziu, în general ca urmare a instalării anemiei, aduce cu sine dificultăți de a respira, suprasarcinii de la nivelul sistemului cardiovascular și a insuficienței hepato-renale.
- Pierderea în greutate. Mai mult de 5 kilograme într-o lună, reprezintă pierderea neintenționată și nejustificată prin abordarea unui regim hipocaloric.
- Sângerarea vaginală neregulată, care are o intensitate ce variază la femeile active hormonal-cele care nu sunt la menopauză-Sângerările sunt rezultatul, în general, unui dezechilibru hormonal apărut în cazul tumorilor ovariene secretate de estrogen. De asemenea, aceasta poate surveni și la o pacientă aflată în menopauză, iar asta determină prezența stimulului hormonal prezent la nivel tumoral.
- Schimbarea tranzitului intestinal, constipație ori tranzit accelerat. Constipația apare tot din cauza compresiei pe segmentul terminal al colonului, prin crearea unui obstacol la acest nivel.
- Balonare zilnică. Dacă aceasta se menține mai multe săptămâni și nu se diminuează la medicație administrată la domiciuliu, trebuie să investigați problema.
- Mărirea în volum a absomenului, când este vorba despre pierderi ponderale considerabile. Aceasta este determinată de volumul mare de lichid de ascită ori de masa tumorală voluminoasă.
- Senzația de urinare frecvență și de golire incompletă a vezicii. Aceasta apare prin fenomenul de compresie asupra vezicii urinare, ce nu se mai umple la capacitatea obișnuită.
- Manifestările paraneuoplazice. Acestea sunt simptome ce nu provin din prezența celulelor tumorale la nivel local, ci reprezintă răspunsul organismului în lupta împotriva tumorii.
- Dispareunia, durerea apărută în timpul actului sexual. Tumorile canceroase ovariene sunt, de regulă, voluminoase și apar bilateral, iar orice tentativă de mobilizare poate produce durere de intensitate variată.
„Stările de febrilitate apărute, de obicei, seara, fără a exista un focar infecţios evident, pot fi determinate de procesul tumoral necrotic-inflamator. Anemia este un semn comun multor afecţiuni cronice. În cazul tumorilor ovariene, anemia se produce prin prezenţa unor hemoragii cronice ale tumorilor ulcerate şi prin alterarea absorbţiei vitaminelor B6 şi B12 sau prin favorizarea distrugerii premature a globulelor roşii şi scăderea producţiei acestora’„, a precizat medicul ginecolog Cristian Boitan.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere