Ce este bacteria listeria. Simptome, tratament și complicații

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
13/02/2019, 19:15
Ce este bacteria listeria. Simptome, tratament și complicații GALERIE FOTO
Bacteria listeria se transmite la oameni prin produse alimentare contaminate

Listeria este o bacterie care se găsește în natură și trăiește în unele alimente. De obicei, aceasta se transmite la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat ori brânză.

Deseori, este confundat cu listerioza, care este o infecție gravă, provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria. Cel mai des, germenele se găsește în carnea gătită insuficient și în produsele lactate, iar, în unele cazuri, a fost transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale.

Bacteria listeria

De asemenea, există o varietate în ceea ce privește severitatea cazurilor, de la purtătorul temporar asimptomatic și până la răspândirea bruscă a bacteriilor în torentul sangvin. De altfel, mulți factori pot contribui la dezvoltarea simpomelor, iar cel mai des aceste afectează nou-născuții, femeile însărcinate, persoanele în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar scăzut.

Ce este bacteria listeria. Simptome, tratament și complicații
Deseori, este confundat cu listerioza, care este o infecție gravă, provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria

Simptome

Unii oameni fac o formă de boală similară gripei, prezentând simptome de tip: febră, greață și vomă, dureri musculare și gastrice. Cu toate acestea, dacă germenul reușește să intre la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai gravă. În această situație, printre simptome se numără și cefaleea plus rigiditatea cervicală, convulsiile, o stare confuzională și pierderea echilibrului.

Ce este bacteria listeria. Simptome, tratament și complicații
Cel mai des aceste afectează nou-născuții, femeile însărcinate, persoanele în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar scăzut.

Investigațiile necesare

Medicul va efectua examenul fizic necesar al pacientului și istoricul bolii pacientului. Iar, pentru a pune diagnosticul cert, vor fi efectuate anumite investigații. Unul dintre teste este reprezentat de hemocultură, adică prelevarea unei mostre de sânge de la nivelul venos și trimiterea ei la laborator pentru analiză. Ulterior, mostra va fi investigată pentru detectarea prezenței germenului în sângele pacientului.

Ce este bacteria listeria. Simptome, tratament și complicații
Printre simptome se numără și cefaleea plus rigiditatea cervicală, convulsiile, o stare confuzională și pierderea echilibrului

Tratament

Din cauza gravității bolii, mulți medici preferă să interneze pacienții în spital pe timpul efectuării tratamentului, acesta făcându-se cu antibiotice, pentru a-i monitoriza mai bine. Antibioticele pot fi administrate intravenos, ajungând direct în sânge, aceasta fiind și cea mai rapidă și eficientă cale de a administra un antibiotic. De regulă, tratamentul durează două săptămâni, însă persoanele cu sistemul imunitar slăbit, pot avea nevoie de un tratament pe o perioadă mai lungă, pentru a preveni recurența bolii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×