Ce este acinetobacter! Bacteria care a ucis cei doi pacienți de la Spitalul Marius Nasta

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
15/02/2019, 13:16
Ce este acinetobacter! Bacteria care a ucis cei doi pacienți de la Spitalul Marius Nasta
O nouă bacterie face victime în spital

După  ce epidemia de gripă a curmat viețile a 120 de oameni în debutul sezonului 2018-2019, un nou pericol pune stăpânire pe spitalele noastre, Este vorba despre o bacterie care s-a instalat în spitalele din România și a început deja să facă victime. Doi oameni au fost uciși în ultima săptămână.

Doi pacienți internați la secția de Terapie Intensivă de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din București și confirmați ca fiind purtători de acinetobacter, au murit în ultima săptămână.  Alte două persoane  infectate cu aceeași bacterie, se  aflâ  în momentul de față sub tratament. Direcția de Sănătate Publică a demarat o anchetă pentru a stabili dacă există legături între cazuri și dacă se poate vorbi despre un focar de infecție nosocomială. Între timp, s-a luat decizia de a limita numărul internărilor la secția de Terapie Intensivă. În ceea ce privește cele două persoane infectate și aflate sub tratament, managerul spitalului a declarat că în momentul de față este confirmat doar tipul unei specii de acinetobacter, nu și subtipurile sale însă.

O nouă bacterie face victime în spitale

Acinetobacter baumannii este o bacterie rezistentă la carbapeneme, reprezentând astfel una dintre cele trei superbacterii din categoria de prioritate crit ică întocmită de Organizația Mondială a Sănătății. Această bacterie poate provoca pneumonie, infecții grave ale sângelui, dar și alte afecțiuni la fel de grave. Totodată, respectiva bacterie se poate dovedi extrem de periculoasă pentru pacienții care suferă de boli cronice sau prezintă sisteme imunitare vulnerabile.

Ce se întâmplă la Institutul „Marius Nasta” din capitală
Ce se întâmplă la Institutul „Marius Nasta” din capitală

„De aproape o săptămână suntem în echipe de lucru cu medicii din DSP, probele sunt prelucrate la Institutul Cantacuzino și filiațiunea exactă a tipului de subspecie de acinetobacter nu poate fi stabilită decât de Instititul Cantacuzino. Pe noi ne interesează, în acest moment, să evităm declanșarea unui focar de infecție nosocomială” , a declarat Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta”.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×