Probabil te-ai întrebat ce e lichidul roșu pe care îl lasă carnea după decongelare ori cel pe care îl vezi în caserolele din frigiderele supermarketurilor.
Lichidul roșu pe care îl lasă carnea se numește mioglobină
Primul răspuns ar fi: e sânge. Ei bine, nu întotdeauna. Unele produse din carne sunt însângerate în casolete, însă în cele mai multe cazuri, acel lichid roșu reprezintă cu totul altceva.
Este vorba despre o proteină care are denumirea de mioglobină. Ceea ce face această proteină este să stocheze sângele în celulele musculare, culoarea acesteia fiind roșiatică, asemănătoare sângelui.
În momentul în care pui carnea la gătit și se frăgezește, mioglobina capătă o culoare maro, deci își schimbă nuanța când intră în contact cu uleiul încins.
De altfel, când lichidul capătă această nuanță maro, gospodinele știu că respectiva halcă de carne e numai bună pentru servit.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Metoda corectă de decongelare a cărnii
Dacă tot vorbim despre decongelare, trebuie precizat că puțini oameni știu cum se face corect și sănătos. Îți spunem care este secretul unei decongelări fără probleme.
O serie de specialiști susțin că lăsarea cărnii la temperatura camerei ori punerea într-un vas cu apă fierbinte este, de departe, cea mai nesigură și nerecomandată metodă de decongelare.
După realizarea mai multor studii în restaurante și food-court-uri, s-a constatat că prin această metodă nu vei face altceva decât să sporești probabilitatea ca bacteriile să se depună pe marginile cărnii.
Specialiștii în nutriție susțin că putem folosi apa pentru a dezgheța carnea, dar să nu fie fierbinte. Cea mai sigură și rapidă variantă este păstrarea acesteia în frigider (nu în congelator) sau în microunde, la o temperatură optimă, notează csid.ro.
Așadar, metoda cea mai bună pentru o decongelare corectă și sănătoasă este folosind cuptorul cu microunde sau păstrând carnea la rece, în frigider, și nu sub jetul fierbinte de apă de la robinet.