O femeie gravidă din Iași a bulversat medicii după ce aceasta a luat în greutate 80 de kilograme pe parcursul sarcinii.
O femeie a luat în greutate 80 de kg în timpul sarcinii
Ieșeanca a ajuns dintr-o femeie suplă una supraponderală și a mâncat cât a putut de mult în timpul sarcinii, crezând că doar așa va putea naște un copil sănătos. Din păcate, gravida a ajuns să sufere de diabet și boli cardiovasculare și a cerut ajutorul medicilor când a considerat că a scăpat de sub control lucrurile.
Odată ajunsă la spital, femeia a povestit medicilor că, pe parcursul sarcinii, simțea în permanență că nu își poate satisface poftele. Crezând că îi va face rău copilului dacă nu mănâncă tot ce-și dorește, aceasta a ajuns să cântărească cu peste 80 de kilograme mai mult.
Ulterior, după ce a născut, femeia de 37 de ani din Iași a încercat să scape de greutatea acumulată în timpul sarcinii, însă fără rezultat.
„Pacienta a ajuns la spital acuzând simptomele specifice diabetului zaharat. În urma testelor de specialitate s-a constatat că suferea de această boală, dar și boli cardiovasculare. Pe perioada sarcinii acumulase zeci de kilograme pe care nu a reușit să le dea jos”, a declarat dr. Gina Botnariu, șefa Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” Iași, conform BZI.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
O altă gravidă din Iași a luat 70 de kg în greutate pe parcursul lunilor de sarcină
Doctorul mărturisește că astfel de cazuri nu sunt singulare, astfel că multe femei din această parte a țării iau în greutate peste măsură din cauza unor preconcepții învechite.
Multe ieșence se îngrașă peste măsură în timpul sarcinii deoarece cred în preconcepția că trebuie să mănânce pentru doi. Mai mult decât atât, pe perioada sarcinii, papilele gustative și olfactive se dezvoltă, fapt pentru care au senzația că trebuie să mănânce mai mult.
Acestea fac abuz de dulciuri, prăjituri cu cremă, ciocolată, alimente de tip fast-food și alimente tartinabile. Aceste obiceiuri alimentare determină creșterea masivă în greutate”, a mai spus șefa clinicii de diabet.
O altă femeie din Iași, ce cântărea în jur de 160 de kilograme, le-a spus medicilor de la Maternitatea „Cuza Vodă” că dorește să rămână însărcinată, însă a fost sfătuită să slăbească mai întâi.
Femeia și-a micșorat stomacul, a slăbit 70 de kilograme, însă pe timpul sarcinii le-a pus imediat înapoi, iar nașterea a fost una complicată.
„Pacienta a reușit să slăbească, după o intervenție de chirurgie bariatrică, de la 160 de kilograme la 90… În timpul sarcinii a pus, din păcate, toate kilogramele la loc. A născut prin cezariană un copil obez de șase kilograme.
Intervenția chirurgicală a durat mai bine de o oră și jumătate, iar medicii au depus eforturi uriașe pentru a ține mama și fătul în viață”, a spus dr. Bogdan Doroftei, director medical la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, pentru BZI.
Medicii spun că un copil ce se naște dintr-o mamă supraponderală are 30% șanse să devină și el supraponderal, iar acest procent ajunge la 50% dacă abii părinți sunt obezi. În plus, perioada sarcinii și nașterea în sine, naturală sau prin cezariană, poate implica foarte multe riscuri.