Câți bani primesc femeile în concediu prenatal

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
25/09/2018, 13:43
Câți bani primesc femeile în concediu prenatal
Bani mai puțini pentru femeile care abia au născut

Mamele risă să piardă 20% din indemnizații, în ceea ce privește concediul prenatal.Femeile care așteaptă un bebeluș și își vor înceta activitatea, pot pierde 20% din banii pentru îndemnizația de creștere a copilului. Viitorii părinți, ale căror contracte de muncă au fost modificate cu majorarea salariului brut, pot pierde între 200 de lei și câteva sute, în funcție de salariu.

Din păcate, mămicile vor avea de pierdut . Acestea vor ajunge să primească mai puțin cu 20% din salariu brut pe care îl au. Cuantumul lunar al indemnizației de maternitate este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a stabilit contribuția la stat.

Pierdere din suma alocată femeilor din concediu prenatal

Mămicile sunt în pierdere când vine vorba de suma primită în concediul prenatal. În funcție de cât de mare sau mică este suma pemtru care lucrează, acestea vor pierde 200 de lei sau mai mult. Un angajat care are salariul brut de 4.000 de lei, virează la stat peste 1.000 de lei pentru contribuțiile sociale.

Îndemnizația pentru creșterea copilului este cu puțin peste 2.000 de lei. În cazul în care contribuțiile nu au fost înregistrate de angajator, brutul va rămâne 4.000 de lei. În acest caz, taxele ajung la 45%, iar netul se micșoreazo. Taxele vor fi de peste 1.600 de lei, pentru exemplul salariului de 4.000 de lei, iar netul ajunge la 2.340 de lei. O femeie care urmează să nască o să pierdă în concediu prenatal aproape 400 de lei din indemnizație.

„Astăzi şi mâine la Ministerul de Finanţe, Ministerul Muncii, se discută ca eventuale astfel de situaţii să fie acoperite legal, apoi şi material. Nu spun care ar fi soluţia. Ideea e să identificăm astfel de posibile situaţii, după care să vedem care e cea mai bună abordare astfel încât oamenii să nu piardă. Contează interesul omului”, a declarat Eugen Teorodovici, Ministrul Finanțelor.

„Baza de calcul a indemnizaţiilor (…) se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii”,  prevede OUG

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×