Boboteaza s-a sărbătorit pe 6 ianuarie, fiind ultima din ciclul sărbătorilor de iarnă, aducând și obiceiul care spune că nu ai voe să speli câteva zile. Momentul nașterii spirituale indică tradiții și obiceiuri diverse, desigur și știuta datină care spune că nu ai voie să speli.
Nașterea spirituală a Mântuitorului este ziua în care a fost botezat de sfântul Ioan Botezătorul. Astfel că acesta s-a făcut cunoscut cu credința și cuvântul Lui în fața oamenilor, la 30 de ani. Anii aceștia sunt considerați ca fiind cei mai potriviți pentru evrei, pentru a se considera maturitatea la un nivel decent.
Câte zile nu ai voie să speli după Bobotează?
Boboteaza vine odată cu nașterea spirituală a Mântuitorului, astfel că mai multe tradiții și obiceiuri cuprind această zi. Obiceiul spune că nu e voie să speli pentru că apa este sfințită. La fel ca și agheasma mare, care se ia 8 zile la rând, și tradiția spălatului la fel, nu se spală, potrivit datinei, timp de 8 zile. „Pentru a le feri de farmece, de boli şi de duhurile rele’. În acelaşi scop era folosită şi agheasma luată de la preotul care venea cu Iordanul. În ajunul Bobotezei se ţine post – chiar post negru, cine poate. Apoi, de Bobotează, după ce au băut agheasmă, cei care au ţinut post se pot delecta cu bucate – de care însă nu se atinge nimeni până nu sunt sfinţite de preot! Acesta soseşte cu Iordanul sau Chiralesa, adică Doamne, miluieşte!’
Legenda de la care a pornit obiceiul sfinţirii apelor se referă la faptul că atunci când Ioan Botezătorul a început procesiunea botezării, diavolii au venit pe râul Iordanului pentru a o împiedica. În acel moment, Dumnezeu le-a poruncit preoţilor să sfinţească toate apele. Ca urmare, toţi diavolii au căzut sub gheţuri şi s-au înecat. ”Această apă sfințită o singură dată pe an are o rânduială specială în sensul că se folosește doar în aceste opt zile de către credincioși dimineața în special înainte de mâncare după ce credincioșii și-au făcut rugăciunea iau puțină din această agheasmă. Sigur că în această perioadă se cere din partea credincioșilor ca să aibă o cuviință deosebită din punct de vedere spiritual pentru că această agheasmă este ca un medicament foarte puternic, dar trebuie ca omul să fie și pregătit ca să-l primească pentru că altfel nu-și are efectul dorit”, a explicat Dimitria Irimia, pentru TRINITAS, informează Basilica.
Biserica demontează tradiția potrivit căreia nu ai voie să speli
Agenția de presă a Patriarhiei Române a explicat că este greșită această conceptție potrivit căreia nu se spală în următoarele 8 zile după Bobotează deoarece apele sunt sfințite. Reprezentanții BOR mai spun că acest obicei nu are legătură cu creștinismul.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
De asemenea, obiceiul potrivit căruia fetele tinere își pun busuioc sub pernă în noaptea dinaintea Bobotezei nu are a face cu învățăturile Bisericii. Cu toate acestea, obiceiul este păstrat de sute de ani, iar multe femei spun că este adevărat și că și-au visat ursitul în noaptea magică a Bobotezei.