Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, anunţ de ULTIMA ORĂ! A cerut blocarea pensionarea anticipată a magistraţilor

Mirela Apostol   
în Stiri de ultima ora
28/11/2019, 16:53
Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, anunţ de ULTIMA ORĂ! A cerut blocarea pensionarea anticipată a magistraţilor
Cătălin predoiu, ministrul Justiţiei, în timpul unui discurs. Sursa foto: Hepta

Noul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat că Ministerul Justiţiei a cerut Parlamentului să fie blocată pensionarea anticipată a magistraţilor. Acesta a făcut solicitarea în mod public, în timpul unei conferinţe de presă:

Cătălin Predoiu, despre blocarea pensionării anticipate a magistraţilor

„Ministerul Justiţiei cere Parlamentului României să proroge până la 1 ianuarie 2021 prevederile privind schema de pensionare anticipată a magistraţilor, trecerea de la completele de 2 la 3 judecători, trecerea la o şcolarizare de la 2 la 4 ani la INM. Cerem Parlamentului să adopte această prorogare până la încheierea acestei sesiuni. Este esenţial ca Parlamentul să coopereze loial în această acţiune care ţine de buna funcţionare a sistemului judiciar şi să avem până la 31 decembrie în Monitorul Oficial cele trei modificări cerute şi de CSM, atenţie! Mai departe, intenţia ministerului e să-şi exercite atribuţiile, respectiv să facă propuneri legislative în domeniul judiciar„, a spus Predoiu.

Noul ministru al Justiţiei a dat şi un ultimatum şi a spus că îşi doreşte ca propunerile să fie publicate în Monitorul Oficial până la finalul anului 2019. Totodată, Predoiu a mai discutat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă şi despre Legea Recursului Compensatoriu, care nu va fi abrogată, conform ultimelor declaraţii ale acestuia. Există motive bine întemeiat pentru care nu se poate renunţa la această lege iar unul dintre acestea ar fi că ar atrage după sine condamnări din partea CEDO:

Predoiu nu abrogă Legea Recursului Compensatoriu

Recursul compensatoriu, Ministerul Justiţiei acţionează pe trei planuri. În primul râmd juridic în Parlament vom susţine acele propuneri care să ducă la abrogarea acestui tip de recurs compensatoriu, deci înlocuirea cu un sistem care să permită beneficiul unei astfel de măsuri în condiţiile de control asupra aplicării legii şi în condiţiile în care nu punem în pericol siguranţa publică.

Al doilea plean este juridico-diplomatic. Am angajat şi vom continua discuţii cu CEDO astfel încât să evităm declanşarea unui lanţ de condamnări la CEDO împotriva României. Al treilea plan este unul tehnic care ţine de minister şi de grupurile de lucru în care se lucrează intens, în fiecare zi, pentru găsirea formulelor tehnice care să nu nască neconstituţionalităţi sau discriminări între subiecţii aplicări legii”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×