Cătălin Bulf (PMP), noul secretar de stat în guvernul Orban, a făcut trafic de petrol cu Saddam Hussein

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
15/01/2020, 11:16
Cătălin Bulf (PMP), noul secretar de stat în guvernul Orban, a făcut trafic de petrol cu Saddam Hussein
Cătălin Bulf (PMP), noul secretar de stat în guvernul Orban, a făcut trafic de petrol cu Saddam Hussein *foto: facebook

Încă o numire dubioasă în guvernul Ludovic Orban vine din partea PMP. Astfel, secretar de stat la Ministerul Economiei a devenit Cornel Cătălin Bulf, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial, pe 14 ianuarie.

Bulf este acum președintele PMP, filiala Argeș, dar este un personaj extrem de controversat. Numele său apare într-un scandal internațional cu privire la programul „Petrol contra Hrană”, unde a fost suspectat că a făcut comerț ilicit cu petrol irakian în perioada dictatorului Saddam Hussein, arată e-nergia.ro.

Cătălin Bulf a făcut trafic cu Saddam Hussein în cazul „Petrol contra hrană”

În anii 90 Irakul se afla sub embargo economic, după primul război din Golf. Cu toate acestea, statul arab condus de Saddam Hussein a reușit să scape de sancțiuni după ce a folosit ca paravan un program umanitar denumit „Petrol contra Hrană”. Prin acest program Saddam putea vinde anumite cantități de petrol, controlat, pentru a putea cumpăra alimente și medicamente.

O comisie independentă a ONU (comisia Vockler) din 2005 a făcut publică o listă de 270 de nume de persoane fizice și firme recompensate de fostul dictator Saddam Hussein care l-au ajutat pe aceesta să vândă petrol, astfel încât să încalce sancțiunile ONU. Printre acesta nume era și cel al societății „Bulf Drilling”, firmă care aparținea atunci lui Cătălin Bulf.

De asemenea, Bulf Drilling a apărut și într-un raport prezentat Congresului American, în care se menționa că, sub paravanul programului „Petrol contra hrana”, firma lui Catalin Bulf făcea comerț ilicit cu petrol irakian. Totodată, Bulf a fost acuzat atunci chiar de către un responsabil al Ministerului irakian al Petrolului că s-ar fi aflat pe lista celor recompensați de Saddam.

Câți bani a încasat Cătălin Bulf de la Saddam Hussein

După ce Raportul Volcker a arătat că Bulf ar fi făcut plăți ilicite de 490.000 de dolari, acesta a declarat că mai mulți politicieni îl mandataseră să reprezinte interesele Petrom în Irak. Bulf a declarat că a fost trimis în Irak de Dan Ioan Popescu (fost ministru PSD al Industriilor în Guvernul Năstase) pentru a negocia cumpărarea de către Petrom a țițeiului irakian!

Raportul întocmit de Paul Volcker, fost șef al Federal Reserve, a arătat cum programul umanitar „Petrol contra hrana”,  a fost manipulat de catre Saddam Hussein și i-a permis fostului dictator de la Bagdad sa obțină 1,8 miliarde de dolari din mită si comisioanele platite de companiile străine care doreau sa faca afaceri cu Irakul în perioada embargoului.

Documentul de peste 600 de pagini arăta ca peste 2.200 de firme din intreaga lume, printre care Siemens, DaimlerChrysler si Volvo, dar și oameni politici importanți, ar fi efectuat plăți ilegale către guvernul irakian al lui Saddam Hussein.

Raportul final al comisiei Volcker, elaborat după 19 luni de anchetă, a arătat cum programul de 64 de miliarde de dolari a devenit o sursă importanta de venit pentru Saddam si peste jumătate dintre companiile participante, in detrimentul poporului irakian, cel care avea de suferit de pe urma embargoului.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×