Care sunt bucatele tradiţionale de Crăciun! Ele nu trebuie să lipsească de pe masa gospodinelor

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
22/12/2019, 16:15
Care sunt bucatele tradiţionale de Crăciun! Ele nu trebuie să lipsească de pe masa gospodinelor
FANATIK îți spune ce preparate nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Sursa foto: adevarul.ro

Ne mai despart doar câteva zile până la Crăciun și știm că deja ești cu gândul la masa îmbelșugată cu care îi vei răsfăța pe cei dragi. Dacă vrei să te asiguri că nu scapi din vedere niciun preparat specific acestei perioade, îți venim în ajutor. FANATIK ți-a pregătit o listă cu toate bucatele tradiționale ce nu trebuie să lipsească în Noaptea Sfântă a Nașterii Domnului.

Porcul este în fiecare an „vedeta” meselor de Crăciun

Tradiția culinară a poporului român ne îndeamnă încă din cele mai vechi timpuri să punem pe masa de Crăciun cât mai multe preparate din carne de porc. Chiar dacă rețetele diferă de la o regiune a țării la alta, toba, caltaboșii sau piftia sunt bucatele care nu pot lipsi niciodată.

De altfel, tăierea porcului înainte de Crăciun şi folosirea cărnii pentru pregătirea preparatelor este o tradiție străveche pe care mulți dintre noi au grijă să o respecte cu sfințenie în fiecare an. Nu degeaba se spune că masa de Crăciun este cea mai bogată de peste an, iar porcul se află întotdeauna la loc de cinste.

Sarmalele nu lipsesc de pe masa de Crăciun

Nu lipsesc, însă, nici celebrele sarmale, preparat pe care românii l-au împrumutat de la turci, transformându-l într-o adevărată tradiție când vine vorba de Crăciun. Preparate în foi de viță sau varză, cu umplutură din carne de pui, porc sau curcan, sunt absolut delicioase și îți aduc în casă aroma acestei sărbători speciale.

Chiar dacă mulți sunt tentați să spună că sarmalele reprezintă o mâncare grea, români ceva mai inventivi s-au grăbit să-i contrazică, născocind tot felul de variante, extrem de populare fiind cele pentru vegetarieni. Cu toții suntem, însă, de acord cu un lucru: acest preparat a fost transformat într-un adevărat simbol al țării noastre, chiar dacă își are originea în colțuri mult mai îndepărtate ale lumii.

Cozonacul, desertul ideal pentru masa de Crăciun

Pe lângă deserturile moderne adaptate acestei perioade, de pe masa de Crăciun nu poate lipsi nici tradiționalul cozonac. Cu nucă sau rahat, îți lasă gura apă și știm că aștepți cu nerăbdare momentul în care îl vei putea savura din plin împreună cu toți cei dragi.

Un alt preparat simbolic pentru Nașterea Mântuitorului este prăjitura Crăciunița, pe care unele gospodine o pregătesc încă din Ajun, pentru a rămâne proaspătă în toate cele trei zile ale Crăciunului. Dacă vrei ca răsfățul să fie complet, adaugă pe listă și cornulețele cu rahat sau gem de fructe. Pufoase și aromate, acestea te vor cuceri chiar de la prima înghițitură.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×