Caniculă mortală în Franța, Belgia, Germania și Olanda. 5 persoane au murit până acum din cauza căldurii

Dan Suta   
în Prognoza meteo
25/07/2019, 10:58
Caniculă mortală în Franța, Belgia, Germania și Olanda. 5 persoane au murit până acum din cauza căldurii
Caniculă în Franța și alte țări din vest. Sursa foto: Business Insider

Vestul Europei se confruntă cu o caniculă mortală. În Franța s-au înregistrat noi recorduri de temperatură, iar căldura face ravagii și în alte țări precum Belgia, Germania și Olanda. Motivul pentru care în aceste țări este mai cald decât în Spania și Portugalia, mai apropiate de Sahara din punct de vedere geografic, este direcția cu care bate vântul.

Caniculă în Franța, Belgia, Germania, Olanda și Luxembourg. 39 de grade și la Londra

Valul de aer saharian ar fi trebuit să provoace căldură excesivă și în Peninsula Iberică, însă din cauza fenomenului de tip foehn, acest aer este ”împins” către Franța și țările vecine, ocolind practic Portugalia și Spania. Canicula produce deja semne de îngrijorare mai ales în Franța, unde cinci persoane ar fi murit din cauza disconfortului termic.

În nord-estul Belgiei s-au înregistrat ieri temperaturi de 39,9 grade Celsius, o temperatură fără precedent din anul 1833, când s-au înregistrat 38,3 grade. Autoritățile au emis în această țară, pentru prima oară în istorie, cod roșu de caniculă. Pentru a ne da seama de cât de ridicate sunt temperaturile, specialiștii au spus că metalul de pe podurile din Amsterdam și Haarlem au început să își modifice forma.

Și în Germania sunt înregistrate noi recorduri de temperatură, de 40,5 grade Celsius la Geilenkirchen, localitate aflată aproape de granițele cu Olanda și Belgia. Temperatura ridicată nu doar că a provocat decese, dar a creat și probleme la buna desfășurare a transportului în comun. Temperaturi uriașe sunt așteptate și astăzi.

canicula franta, belgia, olanda
Temperaturi de aproape 30 de grade în țările din vestul Europei. Imagine din Bruxelles. Sursa foto: Instagram Explorer

Temperaturi ridicate în mai multe orașe din vestul Europei, astăzi, 25 iulie 2019:

  • Paris – 43 de grade;
  • Londra – 39 de grade;
  • Bruxelles – 38 de grade;
  • Berlin – 35 de grade;
  • Amsterdam – 37 de grade;
  • Hamburg – 35 de grade;
  • Haga – 36 de grade;
  • Luxembourg – 39 de grade;
  • Toulouse – 38 de grade.

În România, vremea va fi călduroasă, cu temperaturi specifice lunii lui Cuptor. Astăzi se vor înregistra 29 de grade Celsius, iar mâine va fi ceva mai cald: 33 de grade, conform datelor ANM.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×