Chiar dacă Parlamentul European a adoptat anul trecut un act normativ care prevede renunțarea la schimbarea sezonieră a orei pentru statele membre UE, vom mai avea de așteptat până când acesta va intra în vigoare. Prin urmare, nici în 2020 nu scăpăm de obiceiul setării ceasului cu o oră înainte, în ciuda nemulțumirilor exprimate de cetățenii români și nu numai, care susțin că în fiecare an resimt din plin efectele unei astfel de modificări.
În ultimul weekend al lunii martie vom trece la ora de vară
Ora de vară, adoptată legal de unele state sau teritorii pe timpul unei părți a anului, va începe la o dată din timpul primăverii și se va încheia undeva în timpul toamnei. Presupune de regulă să dăm ceasul cu o oră înaintea celei oficiale standard, care este de multe ori greșit numită, prin contrast, „de iarnă”.
Prin acest sistem se dorește folosirea din plin și pentru cât mai mult timp a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală. Astfel, se economisește energia electrică necesară iluminatului.
Ultimul weekend al lunii martie este rezervat în acest an trecerii oficiale la ora de vară. Mai exact, ora 03:00 va deveni ora 04:00, motiv pentru care vom fi nevoiți să dormim mai puțin decât în mod obișnuit, ceea ce, potrivit specialiștilor, are efecte negative asupra organismului nostru.
Infarctul, mai frecvent odată cu trecerea la ora de vară
Ideea trecerii la ora exactă de vară ii aparține celebrului om de stiință Benjamin Franklin și provine din secolul al XVIII-lea. Acesta a studiat atât modul în care lămpile cu ulei produceau lumină, cât și eficiența acestora.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Ora de vară s-a născut ca o necesitate de război, în timpul primei conflagrații mondiale, Germania și Austro-Ungaria fiind primele țări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război.
Anunțul oficial prevedea ca ziua 1 mai 1916 să înceapă la ora 11 a zilei de treizeci aprilie, în vreme ce ziua de 30 septembrie trebuie să ia sfârșit după miezul nopții.
Potrivit oamenilor de știință, trecerea la ora de iarnă sporește incidența atacurilor de cord cu cel puțin 25%. O explicație poate fi faptul că stresul asociat cu serviciul la început de săptămână și ora pierdută de somn pot avea efecte mai mari asupra persoanelor care sunt deja vulnerabile în ceea ce privește bolile cardiovasculare.
Totodată, persoanele care nu se odihnesc suficient înregistrează creșteri în greutate și au un risc mai mare de a dezvolta diabet sau boli cardiovasculare. Mai mult decât atât, schimbarea orei ne face mult mai predispuși la accidente vascular cerebrale, categoriile cele mai vulnerabile fiind bătrânii și bolnavii de cancer.