Diseară trecem la ora de iarnă şi dăm ceasurile înapoi! Modificarea aduce mult stres

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
26/10/2019, 18:16
Diseară trecem la ora de iarnă şi dăm ceasurile înapoi! Modificarea aduce mult stres GALERIE FOTO
România trece la ora de iarnă în ultimul weekend al lunii octombrie. Sursa foto – facebook

Diseară trecem la ora de iarnă şi dăm ceasurile înapoi! Există beneficii, dar și efecte negative ale trecerii la ora de iarnă 2019! Vă reamintim că România schimbă ora în noaptea de 26 spre 27 octombrie. Va fi pentru antepenultima oară când vom face acest lucru. Până atunci, ca de fiecare dată, ora 04.00 va deveni ora 03.00 şi, deși vom dormi mai mult, organismul uman va resimţi din plin această trecere. Acesta este și motivul pentru care statele Uniunii Europene trebuie să decidă dacă vor rămâne permanent la ora de vară sau la ora de iarnă.

Diseară trecem la ora de iarnă şi dăm ceasurile înapoi!

Mai mult de atât, decizia pe care o vom lua trebuie pusă în practică în 2021. Conform unor studii, efectele aceste tranziţii pot fi chiar periculoase, unele persoane confruntându-se cu o creştere a riscului de infarct cu 5-10 la sută, timp de trei zile după schimbarea orei. Mai mult de atât, atenție, se majorează și riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei cu vulnerabilităţi psihoemoţionale.

„Riscurile mai mari există la persoanele cu boli cronice, la depresivi, dar şi la persoanele în vârstă care sunt şi singure. Toate aceste categorii suportă mai greu trecerea la ora de iarnă pentru că preferă să rămână în situaţii cunoscute, în care îndeplinirea sarcinilor zilnice devine un automatism. Această schimbare de oră vine aproape simultan cu frigul, lumina difuză sau culorile terne.

Modificarea aduce mult stres

Întâmpinaţi de toţi aceşti stimuli indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili. În plus, se confruntă cu insomnie, cefalee sau vertij, dar şi cu modificarea apetitului. Nu în ultimul rând,  persoanele respective dau dovadă de o capacitate mai mică de concentrare”, spune Keren Rosner, psiholog la Universitatea din Colorado. Există de departe mai multe beneficii ale orei de vară.

De altfel, ţările europene care decid să menţină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Marea majoritate a experţilor în politici publice susţin adoptarea orei de vară pe motiv că e de preferat pentru că se majorează  timpul de lumină după-amiaza şi seara.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×