Legea care reintroduce coeficienții de salarizare a trecut tacit de Senat. Salariile s-ar schimba în funcție de studii. Vezi tabel

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
17/10/2019, 11:00
Legea care reintroduce coeficienții de salarizare a trecut tacit de Senat. Salariile s-ar schimba în funcție de studii. Vezi tabel
Legea salarizării se schimbă după restabilirea coeficienților de ierarhizare *foto: b365.ro

Nivelul de educație al educației ar putea să redevină un coeficient minimal de ierarhizare al salariului. Asta după ce o propunere legislativă care ar putea reintroduce coeficienții de salarizare în legislație este considerată adoptată tacit de Senat. Inițiatorii vor introduce, pe lângă salariul minim stabilit de Guvern, o serie de coeficienți minimali de ierharhizare. Acești coeficienți ar urma să se înmulțească cu salariul minim și să rezulte mai multe niveluri de salarizare, unde cel mai mic corespunde muncitorilor necalificați și cel mai mare să fie pentru cei cu studii superioare de lungă durată cu doctorat în domeniul activității desfășurate.

Legea care reintroduce coeficienții de salarizare a trecut de Senat

„În vederea asigurării echilibrării sistemului de salarizare între sectorul bugetar și mediul economic concurențial, pentru sectoarele pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate, prin prezenta lege se stabilesc coeficienți minimali de ierarhizare salarială”, spun inițiatorii noii reglementări.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Propunerea legislativă pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională trece tacit de Senat, din moment ce trebuia votată în plen săptămâna asta. Deoarece votul nu s-a dat luni sau miercuri în timpul ședințelor plenare, proiectul va fi adoptat tacit prin depășirea termenului legal de dezbatere și vot final, anunţă avocatnet.ro.

Legea salarizării se schimbă după restabilirea coeficienților
Legea salarizării se schimbă după restabilirea coeficienților de ierarhizare *foto: avocatnet.ro

Când a mai fost implementat sistemul cu coeficienți de salarizare

Acest sistem pare cunoscut pentru unii antreprenori. Conform Contractului colectiv de muncă unic la nivel național pe anii 2007-2010, coeficienții minim de ierarhizare se împărțeau în patru categorii, de la cel mai mic nivel, al muncitorilor necalificați (coeficientul fiind 1, exact ca în propunerea de față), până la cel aferent studiilor superioare.

La ora actuală există mai multe tipuri de salarii minime: valoarea general aplicabilă, de 2.080 de lei, salariul minim brut diferențiat pentru cei care ocupă funcții ce necesită studii superioare, dacă au o vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul acelor studii, de 2.350 de lei, precum și un salariu minim în sectorul construcțiilor, în valoare de 3.000 de lei.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×