Salariul minim va fi majorat din 2020. Printre avantajați, lucrătorii din domeniul construcțiilor

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
07/10/2019, 10:32
Salariul minim va fi majorat din 2020. Printre avantajați, lucrătorii din domeniul construcțiilor
Salariul minim va crește din ianuarie 2020. Constructorii, printre beneficiari. Sursa foto: Ziarul de Iași

Salariul minim va fi majorat de la 1 ianuarie 2020, conform programului de guvernare stabilit pentru perioada 2018-2020. Printre cei care se vor bucura de mai mulți bani la sfârșit de lună se numără cei care lucrează în domeniul construcțiilor. Bugetarii vor avea, așadar, dacă se respectă programul, lefuri mai mari de la anul.

Salariul minim va crește în România, raportat la salariul mediu brut

Guvernul a emis de altfel o ordonanță de urgență prin care se majorează salariile celor care lucrează în construcții. Salariul minim brut va ajunge la 3.000 de lună, conform legii, pentru un program normal de lucru de 167 de ore pe lună, scrie româniatv.net. Conform calculelor făcute de analiștii financiari, aproximativ 1,7 milioane de români vor beneficia de aceste majorări, căci aceștia beneficiază în clipa de față de minimul pe economie.

La nivel național, cei mai mulți români care câștigă minimul pe economie trăîesc în București (275.000 de români). În Cluj sunt înregistrați aproximativ 76.000 de muncitori care vor beneficia de această majorare, iar în Timiș 66.000. Constanța este al treilea oraș în topul majorărilor, cu 72.000 de angajați.

marius budăi despre salariul minim
Marius Budăi susține scăderea impozitului la salarii pentru angajatori, la 10%. Sursa foto: botoșaniexclusiv.ro

Budăi vrea și scăderea impozitului la salariu de la 16, la 10%

Astfel, potrivit legii, salariul minim brut va fi trebui să fie de cel puțin 45% din salariul mediu brut. „Propunem introducerea în Codul muncii a unui prag minim al raportului salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată / câștig salarial mediu brut la cel puțin 45%, începând cu anul 2020”, se arată într-un document al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

„Sigur că trebuie să venim şi cu alte măsuri cu care am şi venit, de exemplu, cu scăderea impozitului la salariu, de la 16% la 10%, cu reducerea acelor cheltuieli pe forţă de muncă, cu 2% în primă fază, atunci când a fost transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, dar noi ne ţinem de acest deziderat şi în continuare considerăm că veniturile românilor trebuie să ajungă către media UE”, a declarat recent ministrul Muncii, Marius Budăi.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×