Când pică Paştele în 2020 la catolici! Mai sunt 52 de zile până la Învierea Domnului

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
19/02/2020, 11:18
Când pică Paştele în 2020 la catolici! Mai sunt 52 de zile până la Învierea Domnului GALERIE FOTO
Paștele catolis este sărbătorit cu o săptămână înaintea celui ortodox. Sursa foto - facebook

Aproape ca de fiecare dată, Paştele la catolici pică și în acest an, cu o săptămână mai repede față de creștini ortodocși. Astfel, dacă Pastele ortodox 2020 este în data de 19 aprilie, Pastele catolic 2020 se sărbătorește în 12 aprilie.

Când pică Paştele în 2020 la catolici!

Vă reamintim că Paştele este o sărbătoare a cărei dată e variabilă şi în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, precum Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n.

Concret, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară. Atenţie, însă! Dacă această duminică se suprapune Paştelor iudeilor (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.

Mai sunt 52 de zile până la Învierea Domnului

Sărbătoarea Paştelui este momentul în care prăznuim “omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura  altei vieţi veşnice şi săltând îl lăudam pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat şi preamărit, Dumnezeul părinţilor noştri”.

Ca acest lucru să se întâmple cu adevărat şi în noi este nevoie ca sa zicem “fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi şi să iertăm toate pentru Înviere şi aşa să strigam: Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”.

Aproximativ un milion de catolici din România sărbătoresc Paştele, iar sâmbătă noapte, cu o zi înainte vor participa la celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, care exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Hristos Înviat.

În Sâmbăta Sfântă, Biserica meditează în tăcere şi rugăciune pătimirea şi moartea lui Hristos, iar în cursul zilei nu are loc nicio acţiune liturgică. În schimb, noaptea se desfășoară celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale

În duminica Paștelui, la Vatican, Papa Francisc va celebra Sfânta Liturghie solemnă a Învierii Domnului în Piaţa Sfântul Petru.

După celebrare, Suveranul Pontif, de la balconul central al Bazilicii Vaticane, va rosti Mesajul de Paşte şi va împărţi binecuvântarea Urbi et Orbi (către cetate şi lume).

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×