Monseniorul Aurel Percă a fost numit de Papa Francisc arhiepiscop mitropolit de București! Ceremonie impresionantă în Capitală

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
11/01/2020, 11:56
Monseniorul Aurel Percă a fost numit de Papa Francisc arhiepiscop mitropolit de București! Ceremonie impresionantă în Capitală
Monseniorul Aurel Percă a fost înscăunat episcop mitropolit la București. Sursa foto: Facebook.com

Monseniorul Aurel Percă a devenit arhiepiscop mitropolit de București într-o ceremonie religioasă care a avut loc în Catedrala „Sfântul Iosif” după ce monseniorul Ioan Robu a renunțat oficial. Numirea a fost făcută de însuși Papa Francisc. 

Monseniorul Aurel Percă, numit de Suveranul Pontif, arhiepiscop mitropolit de București

Papa Francisc a acceptat ca monseniorul Ioan Robu să renunțe oficial la conducerea Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti după ce a ajuns la vârsta de 75 de ani. Decizia a fost anunțată pe 21 noiembrie 2019, ziua în care monseniorul Aurel Percă a fost numit arhiepiscop mitropolit în Capitală.

Monseniorul Aurel Percă a fost înscăunat sâmbătă, 11 ianuarie, într-o ceremonie care a avut loc la Catedrala „Sf. Iosif” din București. La Sfânta Liturghie din Capitală au luat parte mii de credincioși, 200 de preoți, 2 cardinali și 24 de episcopi catolici.

Personalități de seamă la ceremonia de la Catedrala „Sf. Iosif” din București

De asemenea, de la numirea monseniorului Aurel Percă ca arhiepiscop mitropolit nu au lipsit nici autorităţi civile şi politice, reprezentanţi ai ambasadelor şi cavaleri ai Ordinului de Malta. Premierul Ludovic Orban a fost și el prezent la ceremonia din București.

În plus în această zi importantă pentru Biserica catolică din București au mai luat parte ÎPS Nifon al Arhiepiscopiei Târgoviştei din partea Bisericii Ortodoxe Române, ÎPS Hagopian Datev, episcop al Arhiepiscopiei Armene din România, dr. Daniel Zikeli – episcop-vicar al Bisericii Evanghelice C.A. din România şi Aurel Vainer – preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Cine este monseniorul Aurel Percă, noul arhiepiscop mitropolit

Monseniorul Ioan Robu s-a retras după 36 de ani lăsându-i locul monseniorului Aurel Percă care a venit la București de la Arhidieceza Iași. Monseniorul Aurel Percă s-a născut în localitatea Săbăoani din județul Neamț și are 68 de ani.

Noul arhiepiscop mitropolit de Bucureşti este preot din anul 1979 fiind unul dintre episcopii consacratori din noua Catedrală romano-catolică din Iaşi. Deviza sa episcopală este luată din Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Efeseni (3,17) și sună așa: „In caritate radicati et fundati! – Înrădăcinaţi şi întemeiaţi în iubire”.

În noiembrie 1980 a fost trimis de administratorul diecezan Petru Gherghel să studieze teologie orientală la Institutul Pontifical Oriental (1983), Roma. De asemenea, monseniorul Aurel Percă a obținut diploma de licență și în teologie morală la Academia “Alfonsianum” (1985).

După ce a revenit în țară a fost numit cancelar la ordinariatul Episcopiei de Iași. Totodată, monseniorul Aurel Percă a fost și profesor de teologie morală și patrologie la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×