Calendarul ortodox o prăznuiește pe 25 noiembrie pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
24/11/2019, 14:49
Calendarul ortodox o prăznuiește pe 25 noiembrie pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina
Calendarul ortodox o prăznuiește pe 25 noiembrie pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina. Sursa foto: cotidianul.ro

Calendarul ortodox o prăznuiește pe 25 noiembrie pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina. A trăit pe vremea împăratului Maximian, prin anii 304, şi se trăgea din cetatea Alexandriei, fiind fiica unui principe care se numea Consta. Era foarte frumoasă şi înaltă la trup.

Calendarul ortodox o prăznuiește pe 25 noiembrie pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina

Ecaterina era însă și o tânără foarte învățată. A citit cele mai importante scrieri ale timpului, din multe domenii și vorbea mai multe limbi și dialecte.

O viziune a Maicii Domnului și a Pruncului Iisus a convins-o să devină creștină. După ce a primit botezul, Ecaterina ar fi rugat-o pe Sf.Maria să i-l arate pe Iisus. Maria i-ar fi ascultat rugăciunea și i s-ar fi arătat, împreună cu fiul său, pe care l-a întrebat: „Acum este vrednică de tine?” „Da”, a răspuns Iisus, „acum este cu adevărat frumoasă”, și Maria a pus în degetul Ecaterinei un inel de aur. Aceasta este ceea ce se numește „Căsătoria mistică a Ecaterinei de Alexandria cu copilul Iisus” și a fost pictată de numeroși artiști.

Sfânta Ecaterina i-a apărut Ioanei d’Arc

Când persecuțiile au început în vremea lui Maxentius, ea a mers la împărat și l-a mustrat pentru cruzimea sa. Împăratul a chemat cincizeci dintre cei mai buni filosofii păgâni și oratori pentru disputa cu ea, în speranța că aceștia vor respinge argumentele sale pro-creștine, dar Ecaterina a câștigat dezbaterea. Mai mulți dintre adversarii ei, cuceriți de elocvența sa, s-au declarat creștini și au fost laolaltă pedepsiți cu moartea.Cu toții au fost decapitați.

În anii împăratului Maximian şi a fiului său Maxentie a fost prinsă pentru mărturisirea cea în Hristos şi a fost cercetată cu multe feluri de chinuri. La peste 1.100 de ani de la martiriul său, Ioana d’Arc a identificat-o pe Ecaterina ca fiind unul dintre sfinții care i-au apărut și au sfătuit-o.

Biserica Ortodoxă o venerează ca mare muceniță și o prăznuiește în ziua de 25 noiembrie. În Biserica Catolică ea este venerată în mod tradițional ca fiind unul din cei Paisprezece sfinți ajutători. În 1969 Biserica Catolică a îndepărtat ziua ei de sărbătoare din calendarul general romano-catolic. Cu toate acestea, ea a continuat să fie comemorată în Martirologiul Roman la 25 noiembrie. În 2002 sărbătoarea ei a fost restaurată în calendarul romano-catolic ca zi memorială opțională.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×