Calendar ortodox pentru duminică, 24 noiembrie 2019. Este pomenit Sfântul Mucenic Clement, episcop al Romei

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
23/11/2019, 16:03
Calendar ortodox pentru duminică, 24 noiembrie 2019. Este pomenit Sfântul Mucenic Clement, episcop al Romei
Sfântul Clement este pomenit în calendarul ortodox mâine, 24 noiembrie. Sursa foto: sfințișiicoane.wordpress.com

În calendarul ortodox, în ziua de duminică, 24 noiembrie 2019 este pomenit Sfântul Mucenic Clement, episcop al Romei. Pe lângă acest sfânt, mai sunt amintiți de Biserica Ortodoxă și Sfinții Procopie, Alexandru din Corint, Cuviosul Mucenic Hrisogon, Cuviosul Carion, Evghenie, Teodor din Antiohia și Petru, episcopul Alexandriei, printre alții.

Calendar ortodox 24 noiembrie: Cine a fost Sfântul Clement de la Roma

Clement, principalul sfânt sărbătorit, s-a născut în capitala italiană și, de mic, și-a pierdut mama și doi frați într-un naufragiu. Nu după mult a rămas și fără tată, care pleacă să își caute soția și fiii care au murit când s-a scufundat vaporul.

Sfântul Clement l-a întâlnit pe Sfântul Barnaba la vârsta de 24 de ani, când a plecat în căutarea familiei care a fost înghițită de ape. A găsit într-un final trupurile părinților săi, iar în acel moment a avut adevărata revelație divină din toată viața sa.

Rugăciune către Sfântul Clement

Clement a fost episcop la Roma înainte ca Petru să fie răstignit de Nero. Sfântul episcop este apreciat atât de catolici cât și de ortodocși și este amintit de preoți ca fiind unul dintre cei mai importanți privind propovăduirea credinței creștine.

A botezat foarte mulți necredincioși, iar pentru faptul că promova credința în Dumnezeu a avut foarte mult de pătimit. A trecut la Ceruri în perioada domniei lui Traian (98-117) când i s-a legat o ancoră de fier de gât și a fost aruncat în mare.

Iată și o rugăciune pe care să o adresezi către Sfântul Clement: „Viţă de cuvioşie şi stâlpare de luptă grea, floare preasfinţită şi rod de Dumnezeu dăruit, de-a pururi înfloritor ai fost dat credincioşilor, preasfinţite. Ci, ca cel ce eşti cu mucenicii împreună luptător şi cu ierarhii împreună locuitor, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre”.

„Cu Cetele cele dintru înălţime, ca un preot şi ca un mucenic preamărit, stând înaintea lui Hristos, cu dinadinsul roagă-L să dobândim strălucirea ta, noi, cei ce te lăudăm pe tine. Amin”, este continuare scurtei rugăciuni către Clement. (sursa rugăciunii: doxologia.ro)

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×