Credincioșii din lumea întreagă îi cinstesc vineri, 8 noiembrie, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Peste 1,3 milioane de români care poartă numele celor doi Arhangheli vor închina mâine un pahar de vin alături de familie sau de prieteni, iar noi le urmăm un sincer și călduros ”La mulți ani!”, dar să nu uităm de adevărata însemnătate a acestei sărbători. Potrivit Bibliei Sfântul Mihail are cheile Raiului și putere asupra Diavolului, în timp de Sfântul Gavril este cel care a fost trimis de Dumnezeu să îi dea de veste Fecioarei Maria cu privire la taina întrupării Domnului.
Calendar ortodox pentru ziua de vineri, 8 noiembrie. Cine au fost Sfinții Mihail și Gavril
Sfinții Mihail și Gavril sunt doi dintre cei șapte Arhangheli care potrivit rabinilor din vechime au fost mereu legați de cele șapte planete cunoscute: Soarele, Luna, Marte, Mercur, Jupiter, Venus și Saturn. De asemenea, Sfinţii Părinţi au gândit și învățat întotdeauna că Dumnezeu guvernează Universul cu ajutorul Oștilor Cerești. Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în iconografie purtând haine de ostaș și având o sabie de foc în mână semn al biruinței sale asupra Necuratului. Sfântul Arhanghel Gavril este zugrăvit în icoane având un crin în mână și poartă veșminte sacerdotale semn că este mesagerul mântuirii umanității.
Potrivit Tradiției Mihail a strigat în momentul căderii unor îngeri următoarele cuvinte: ”Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte”, restabilind astfel ordinea. Acest lucru ne spune că Sfântul Mihail va participa la Judecata de Apoi, iar morții vor învia la glasul trâmbiței sale. Sfântul Arhanghel Gavriil este purtătorul veștii milei dumnezeiești față de oameni. În această zi de sărbătoare, este bine să spui această rugăciune:
Rugăciunea către Sfinții Mihai și Gavril care liniște sufletească, sănătate și binecuvântare cerească
„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește numele). Să-l scoată din mâna vrăjmașilor văzuți și nevăzuți. O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu (se rostește numele). Arhanghele Mihail, tu ești căpetenia cetelor îngerești. Ești voievod al puterilor cerești, al heruvimilor, al serafimilor și al tuturor îngerilor. Fii mie păzitor, ajutător la nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni. Izbăvește-mă, mare Arhanghel, de toate înșelăciunile viclene ale diavolului. Și auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă). Mă rog ție și chem numele tău cel sfânt. Grăbește-te spre ajutorul meu și auzi rugăciunea mea! AMIN!”,
„Sfânt Arhanghel Gabriel, Înger al Încarnării, deschide-ne urechile spre avertismentele blânde și chemările calde ale Domnului! Te conjurăm să fii mereu înaintea noastră, ca să înțelegem mai bine Cuvântul lui Dumnezeu, ca să Îl servim mai bine și să ne supunem mai bine Voinței Lui și ca să îndeplinim mai bine ceea ce El așteaptă de la noi. Ajută-ne să rămânem trezi pentru ca atunci când Domnul va veni să nu ne găsească adormiți! Amin!”, este cea mai puternică rugăcine către arhangheli, potrivit kanald.ro.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Rugăciune către Sfinții Mihail și Gavril pentru iertarea păcatelor
„Sub aripile rugăciunilor voastre ne ocrotiți pe noi, cei ce alergăm la mijlocirea voastră și îndreptați pașii gândurilor noastre pe căile înțelepciunii, ca împreună cu voi să aducem Treimii Celei de viață Făcătoare cântarea cea întreit sfântă ca pe o jertfă a nimicimei noastre. Mijlociți pentru noi adăpare din izvoarele pocăinței și din râurile gândurilor smerite, ca trecând fără tulburare marea acestei vieți să aducem Ziditorului lăudă, iar vouă mulțumirea cuvenită: Slavă Ție, Stăpâne Preasfinte, Cel Ce ne trimiți nouă ocrotitori pe îngerii Tăi, ca să stârpească neghinele patimilor și să sădească în inimile noastre florile gândurilor luminate!”, scrie antena3.ro.