Calendar ortodox, 6 noiembrie. Este pomenit Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului. Zi de post

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
05/11/2019, 13:58
Calendar ortodox, 6 noiembrie. Este pomenit Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului. Zi de post
Calendar ortodox pentru miercuri, 6 noiembrie: Sfântul Pavel Mărturisitorul. Sursa foto: doxologia.ro

Credincioșii din lumea întreagă îl sărbătoresc miercurea aceasta, pe 6 noiembrie, pe Sfântul Pavel Mărturisitorul, secretarul și diaconul Sfântului Alexandru. Potrivit calendarului ortodox acest sfânt a devenit patriarhul Constantinopolului după moartea lui Alexandru, dar nu a stat mult pe tron deoarece nu a fost acceptat de eretici. Totodată, mâine este și zi de post.

Calendar ortodox pentru miercuri, 6 noiembrie. Cum a ajuns Sfântul Pavel Mărturisitorul patriarhul Constantinopolului

Calendarul ortodox îl cinstește mâine, 6 noiembrie, pe Sfântul Pavel Mărturisitorul care a ajuns la conducerea Constantinopolului după ce Sfântul Alexandru a murit. Astfel, cu puțin timp înainte să moară Alexandru oile cele cuvântătoare au înconjurat patul pastorului și au întrebat cine va fi cel care îi va conduce. Acesta a fost momentul în care patriarhul Alexandru a pus înaintea credincioșilor doi bărbați: pe fericitul Pavel care era preot și se trăgea dintr-un neam din Tesalonic și pe diaconul Macedonie. Ulterior, Sfântul Alexandru a rostit: „Dacă voiți să aveți pastor învățat, strălucind cu faptele cele bune, alegeți pe Pavel; iar dacă voiți numai cu chip frumos și cinstit cu înfrumusețările din afară, să alegeți pe Macedonie”. 

Dreptcredincioșii și arienii au avut o dispută aprinsă legat de bărbatul care ar fi trebuit să urce pe tron. Așa se face că primii îl doreau pe Pavel, în timp ce al doilea grup îl susținea pe Macedonie. În cele din urmă dreptcredincioșii au învins și astfel Sfântul Pavel a fost ales patriarh al Constantinopolului sflujind în Biserica Sfânta Irina. Dar Pavel nu avea să domnească prea mult pentru că împăratul Constantie a aflat despre urcarea sa pe tron și s-a mâniat pentru că nu i s-a cerut permisiunea. Așa se face că un sobor nedrept condus de arieni l-a ridicat de pe scaunul arhieresc pe Sfântul Pavel care era nevinovat și curat cu inima.

Ce a făcut Sfântul Pavel după ce a fost dat jos de pe scaunul arhieresc

La scurt timp după ce a fost dat jos din scaunul arhieresc Sfântul Pavel a plecat la Roma unde l-a cunoscut pe marele Atanasie cel Mare, dar și alte episcopi care au fost izgoniți de noul patriarh pus de Constantie, Evsevie din Nicomidia care a tulburat Biserica cu învățăturile sale nedrepte. Sfântul Pavel și ceilalți episcopi s-au întors la scaunele lor la insistențele împăratului apusean Constantin al II-lea, fratele lui Constantiu.

După ce împăratul Constantin al II-lea a trecut la cele veșnice Pavel a fost exilat la Cucuzon, în Armenia, iar aici și-a găsit sfârșitul. Pe când slujea Sfânta Liturghie a fost sugrumat de arieni cu omoforul său, iar în timpul domniei împăratului Teodosie sfintele sale moaște au fost mutate la Constantinopol. În anul 1236 moaștele Sfântului Pavel au fost aduse la Veneția.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×