Calendar ortodox luni, 4 noiembrie: Este prăznuit Sfântul Ioanichie cel mare

Claudiu Ilie    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri mondene
03/11/2019, 18:12
Calendar ortodox luni, 4 noiembrie: Este prăznuit Sfântul Ioanichie cel mare
Calendar ortodox luni, 4 noiembrie: Este prăznuit Sfântul Ioanichie cel mare

Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc luni, pe 4 noiembrie, pe Sfântul Ioanichie cel mare. Acesta s-a născut pe timpul lui Leon Isaurul (717-740). În tinereţe, el s-a luptat pentru distrugerea icoanelor, însă a renunţat, după ce un călugăr care îl văzuse prima oară i-a spus pe nume.

Calendar ortodox, 4 noiembrie: Sfântul Ioanichie cel mare

Sfântul Ioanichie cel mare, sărbătorit pe 4 noiembrie, conform calendarului ortodox, a fost şi un soldat remarcabil care a reuşit să îi salveze viaţa împăratului său în mai multe bătălii. După ce a purtat numeroase războaie, a decis să se retragă din armată şi să se dedice celor sfinte. A petrecut o parte din viaţă în diverse mănăstiri, până când a decis să se retragă în pustiu, stabilindu-se la o mică chilie de pe muntele Olimp.

Invidios pe el, un monah a vrut să îl otrăvească, altul i-a dat foc chiliei, iar un altul a vrut să-l omoare cu un toiag. Cu ajutorul lui Dumnezeu, el a reuşit să scape cu bine de fiecare dată şi a luptat pentru cinstirea sfintelor icoane. Se spunea despre el că poate deveni nevăzut în timpul rugăciunii şi că putea să se ridice de la Pământ. A trecut la cele veşnice în jurul anului 846.

Rugăciune către Sfântul Ioanichie cel Mare

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Ioanichie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Stea prealuminoasă te-ai arătat pe pământ luminând în lume, pe cei ce sunt în negura patimilor strălucindu-i şi doctor de mare ajutor fiind celor bolnavi; ci, ca cel ce ai luat har de tămăduiri, celor ce te rugăm pe tine dă-ne toată vindecarea, ca să strigăm: bucură-te, Părinte Ioanichie.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×