Biserica Ortodoxă îi pomenești în ultima zi lucrătoare a acestei săptămâni pe Sfinții Mucenici Paramon, Filumen și Valerian. Cei trei sfinți au fost uciși alături de alți 370 de credincioși care nu au vrut să-și lepede credința adevărată în Isus Hristos.
Calendar ortodox pentru vineri, 29 noiembrie 2019. Cine a fost Sfântul Paramon
Sfântul Paramon a trăit în vremea împăratului Deciu, mai exact în secolul al III-lea. Achilin care era la vremea respectivă dregătorul Răsăritului a poruncit ca 370 de credincioși să jertfească zeului Poseidon, dar aceștia au refuzat vehement. În clipa în care Paramon a văzut patimile la care aceștia erau supuși a strigat către Achilin: „O, cât de mulți drepți sunt înjunghiați fără vină, de necuratul voievod, pentru că nu se închină idolilor celor fără de suflet”.
Auzind aceste vorbe, dregătorul Răsăritului a poruncit ca Paramon să fie supus la mai multe chinuri. I s-a smuls limba și mai multe trestii i-au fost înfipte în toate mădularele. Pentru că nu a renunțat la credința sa Sfântul Mucenic Paramon a fost săgetat cu sulițele fiind ucis alături de cei 370 de credincioși. Și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezu chiar lângă templul zeului păgân Poseidon.
Sfântul Filumen provine dintr-o familie numeroasă din Cipru
Sfântul Filumen cel Nou, cunoscut ca și Noul Mucenic de la Fântâna lui Iacob, s-a născut într-o familie numeroasă din capitala insulei Cipru. Acest sfânt a venit pe lume în ziua de 15 octombrie 1913, în parohia Sfântul Sava din Nicosia (Lefkosia), primind la naștere numele de „Orundiotis” după locul natal (satul Orunda). Părinții lui Filumen, Gheorghe și Magdalena Hasapis, au primit în dar de la Dumnezeu 13 copii, dar au supraviețuit doar 10: 7 băieți și 3 fete.
Numele de mirean pe care l-a primit Sfântul Filumen a fost Sofocle, el find frate geamăn cu Alexandru care avea să devină mai târziu Arhimandritul Elpidie, cel mai iubit părinte din insula Cipru. Arhimandritului Filumen a fost ucis de evrei în Biserica Ortodoxă, în jurul datei de 29 noiembrie 1979.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
„Biruitor al diavolilor, izgonitor al puterilor întunericului, cu blândețea ta ai moștenit pământul și Împărăția din Ceruri; mijlocește, astfel, la Milostivul Dumnezeu, ca să mântuiască și sufletele noastre”.(Troparul Sfântului Filumen).
Tot în această zi Biserica Ortodoxă îi mai pomenește pe Sfântul Mucenic Ioan din Persida, Sfântul Cuvios Nicolae, arhiepiscopul Tesalonicului, Sfântul Urban, episcopul Macedoniei, Sfântul Dionisie, episcopul Corintului, Cuviosul Pancosmie, Sfântul Cuvios Pitirus și Sfântul Fedros.