Credincioșii îi cinstește mâine, pe 28 noiembrie, pe Sfântul Ștefan cel Nou și pe Sfântul Mucenic Irinarh. Această sărbătoare nu este trecută cu nicio cruce în calendarul ortodox, dar Biserica Ortodoxă amintește că fiind în post, joi, credincioșii, au dezlegare la ulei și vin.
Calendar ortodox pentru ziua de joi, 28 noiembrie 2019
Sfântul Cuvios Ștefan cel Nou este pomenit în calendarul ortodox pe 28 noiembrie, în timp ce Sfântul Ștefan este cinstit după Crăciun, pe 27 decembrie. Astăzi vom vorbi despre primul Ștefan, cel Nou, care s-a născut la începutul secolului al VIII-lea, în Constantinopol. Sfântul Ștefan cel Nou a învățat încă din copilărie despre viața și învățăturile sfinților care sunt prăznuiți în Biserică, iar la vârsta de 16 ani a luat decizia de a se călugări.
„Să te binecuvinteze pe tine Dumnezeu, fiule, și să te facă vas de alegere”, a spus Cuviosul Ioan în momentul în care Sfântul Ștefan a ajuns la mănăstire. Văzător cu Duhul, Cuviosul Ioan, le-a mai spus părinților lui Ștefan: „Într-adevăr s-a odihnit Duhul lui Dumnezeu peste copilul acesta”.
Sfântul Ștefan cel Nou a luptat împotriva celor care declarau icoana drept idol
Sfântul Ștefan cel Nou a plecat de la Mănăstire pentru a se muta într-o chilie. Cei care au văzut această chilie mică au asemănat-o cu un mormânt, nu cu o locuință de odihnă. Avea 42 de ani când Ștefan cel Nou s-a mutat în această chilie minusculă unde vara murea de clad, iar iarna tremura de frig. Se spune că sub îmbrăcăminte Cuviosul Ștefan „avea trupul încins cu fiare și de la umeri până la mijloc era înconjurat cu altă cingătoare de fier piroit de amândouă părțile și pe sub brațe cu altă cingătoare de fier. Îmbrăcămintea o avea din piele și chiar sfântul culion și analavul cel purtător de cruci, asemenea și sfințita mantie a chipului monahicesc”.
În perioada în care domnea împăratul Constantin Copronim (741-775) creștinii erau persecutați pentru că cinsteau sfintele icoane. Sfântul Ștefan cel Nou a luptat la vremea respectivă împotriva persoanelor care declarau icoana drept un idol. Multe icoane au fost arse, îngropate în locuri de necinste sau sparte.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Împăratul a ordonat închiderea lui Ștefan cel Nou într-un loc unde se aflau alți 342 de monarhi cărora le lipseau diferite părți ale corpului: urechi, nas, ochi sau mâini. Pentru că nu s-a lepădat de credința cea adevărată Sfântul Ștefan a fost ucis după ce înainte împăratul a încercat de mai multe ori să-l determine să se lepede de Dumnezeu.