Calendar ortodox, marți, 26 noiembrie 2019. Sfântul Stelian, ocrotitorul pruncilor și al mamelor

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
25/11/2019, 18:00
Calendar ortodox, marți, 26 noiembrie 2019. Sfântul Stelian, ocrotitorul pruncilor și al mamelor
Sfântul Cuvios Stelian este cinstit de credincioși în fiecare an pe 26 noiembrie. Sursa foto: libertateapentrufemei.ro

Calendarul ortodox îl pomenești marți, 26 noiembrie, pe Sfântul Stelian Paflagonul, ocrotitorul pruncilor și al familiei creștine. Având în vedere că suntem în Postul Crăciunului, credincioșii au în această zi dezlegare la ulei și la vin.

Calendar ortodox pentru marți, 26 noiembrie. Care sunt minunile pe care le-a făcut Sfântul Stelian

Sfântul Stelian Paflagonul s-a născut în provincia Paflagonia din Asia Mică (Turcia din zilele noastre), de acolo și numele său. Acest sfânt s-a născut la Adrianopolis într-o familie foarte bogată, în secolul al VI-lea și este prăznuit în fiecare an pe data de 26 noiembrie fiind cunoscut pentru faptul că îi ocrotește pe prunci, dar și pe mamele acestora.

Cuviosul Stelian a fost sfințit încă din pântecele mamei sale, iar când a ajuns la maturitate și-a dat seama că are sufletul curat și multă dragoste de dăruit. Acesta a fost și motivul pentru care Stelian și-a împărțit întreaga avere oamenilor săraci și s-a făcut monarh. Dorind să i se dedice în întregime lui Dumnezeu s-a retras la o peșteră unde primea hrană de la dumnezeiescul înger. Sfântul Stelian a primit puterea de a vindeca bolile care erau la vremea aceea în popor.

Legenda spune că într-o vreme a venit în popor o boală necruțătoare care aducea moartea pruncilor, iar părinții rămâneau cu o durere imensă în suflet. Știind de pustinicul Stelian mai mulți oameni au apelat la ajutorul său pentru vindecarea copiilor. Femeile care se rugau la Sfântul Stelian au rămas însărcinate, iar pruncii bolnavi au fost vindecați.

Moaștele Sfântului Stelian sunt într-o biserică din București

Pentru neobosita sa misiune de a-i salva pe cei mici Sfântul Cuvios Stelian apare în icoane pictat mereu cu un prunc în brațe. Moaștele acestui sfânt sunt așezate în Biserica Sfântul Stelian din București care mai este cunoscută de credincioși ca ”Lucaci”. Biserica a fost ridicată în 1736 de către mitropolitul Ștefan al Țării Românești și a fost refăcută câțiva ani mai târziu.

Biserica Sfântul Stelian este singurul lăcaș din București care poartă hramul Sfântului Cuvios Stelian. De asemenea, biserica mai poartă și hramul Sfântului Nicolae. Slujbele care se țin în numele Cuviosului Stelian atrag numeroși credincioși care vin din toate părțile țării.

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×