Calendar ortodox 27 noiembrie. Este prăznuit Sfântul Iacob Persul

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
26/11/2019, 21:22
Calendar ortodox 27 noiembrie. Este prăznuit Sfântul Iacob Persul
Calendar ortodox 27 noiembrie

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe data de 27 noiembrie pe Sfântul Iacob Persul. Acesta a trăit în secolul al IV-lea, în cetatea persană Bitlava. Iacob s-a împrietenit cu împăratul perșilor și ajunge să jertfească zeilor. După ce a renunțat la credința în Hristos, mama sa i-a trimis o scrisoare foarte dură.

Cakendarul ortodox îl prăznuiește pe 27 noiembrie pe Sfântul Sfântul Iacob Persul

O, ticalosule! Pentru ce ai lasat pe Dumnezeu, Imparatul cerului, pentru cinstea omeneasca? Caci facand dupa placerea imparatului acestuia vremelnic, ai pierdut viata cea fara de moarte. Si slujind imparatului acestuia stricacios, te-ai lepadat de Cel nestricacios. Ai schimbat adevarul pe minciuna, lasand credinta in Hristos si ai primit inselaciunea diavoleasca”.

Scrisoarea mamei sale a fost ca o tresărire. Un văl parcă i s-a luat de pe ochi. „Stiu ce voi face, ca sa nu piara pana in sfarsit sufletul meu. Voi petrece batand neincetat in usa milostivirii lui Dumnezeu, pana cand imi va deschide; caci stiu ca-mi va deschide, pentru ca este Indurat si Milostiv si nu voieste moartea pacatosului, ci primeste cu bucurie pe cei ce se pocaiesc”.

Sfântul Sfântul Iacob Persul a murit în chinuri groaznice

Pentru că își mărturisește credința în Hristos, împăratul poruncește să i se taie mădularele. Înainte de a fi supus chinurilor Sfântul Iacob s-a rugat, zicând:

„Doamne Dumnezeul meu asculta-ma pe mine robul Tau si cautand din inaltimea cea sfanta a Ta, da-mi tarie si putere in ceasul acesta pentru ca sa rabd durerile acestea si sa-mi rasplatesc cu sangele meu greseala, caci ma lepadasem de Tine facatorul si Stapanul meu. Acum imi pare rau de aceasta si ma intorc la Tine, Dumnezeul meu. Marturisesc Preasfant numele Tau si-mi pun sufletul meu pentru Tine. Iar Tu, Doamne, trimite-mi ajutorul Tau spre rabdare, ca sa vada vrajmasii Tai si sa se rusineze, caci Tu, Doamne, m-ai ajutat si m-ai mangaiat”.

Dupa ce i-au fost tăiate degetele de la o mână, Sfântul Iacob a zis: „Pastorii, cand tund oile, tunzand partea din dreapta, oare lasa pe cea din stanga netunsa? Eu sunt oaie a turmei lui Hristos, care m-am dat in mainile voastre pentru Domnul meu, ca sa-mi tundeti madularele mele ca pe o lana; acum avand mana cea dreapta tunsa, o voi cruta pe cea stanga? Nu voi cruta nici unul din madularele mele; ci ma voi dezbraca de trupul meu stricacios, pentru ca sa ma imbrac intr-unul nestricacios”.

După ce a rostit aceste cuvinte, i s-au tăiat și degetele de la mâna cealaltă, apoi de la picioare. Călăii săi i-au tăiat apoi mâinile, picioarele, ca într-un final să i se taie și capul.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×