Calendar ortodox vineri, 11 octombrie. Este prăznuit Sfântul Apostol Filip. Lucrul pe care e bine să-l faci în această zi

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
10/10/2019, 19:25
Calendar ortodox vineri, 11 octombrie. Este prăznuit Sfântul Apostol Filip. Lucrul pe care e bine să-l faci în această zi GALERIE FOTO
Calendar ortodox 11 octombrie. Sursa foto: alba24.ro

Calendarul ortodox prăznuiește pe data de 11 octombrie pe Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei șapte diaconi. Acesta nu trebuie confundat cu Apostolul Filip, cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Calendarul ortodox îl prăznuiește vineri, 11 octombrie, pe Sfântul Apostol Filip

Sfântul Apostol Filip s-a născut în Cezareea Palestinei. Împreună cu Sfântul Arhidiacon Ștefan s-au numărat între cei șapte diaconi aleși de către Sfinții Apostoli. Sfântul Apostol Filip a fost căsătorit având patru fiice. Ca diacon, el a slujit cu râvnă săracilor și văduvelor.

După uciderea Sfântului Ştefan, pornindu-se prigoana împotriva Bisericii din Ierusalim, şi toţi risipindu-se prin ţara Iudeei şi a Samariei, afară de cei doisprezece apostoli, Sfântul Apostol Filip a mers în Samaria, unde propovăduia pe Hristos.

Calendar ortodox 11 octombrie
Calendar ortodox 11 octombrie. Sursa foto: manastireasucureni.ro

Sfântul Apostol Filip a făcut tămăduiri și a alungat duhurile rele

Tot poporul, cu un suflet, lua aminte la cuvintele lui pentru că întărea propovăduirea lui cu multe minuni, tămăduind toate bolile şi izgonind duhurile cele rele care, strigând cu glas mare, ieşeau din oameni. Şi era bucurie mare în acea cetate pentru Filip, căci prin a lui venire se tămăduiau nu numai de suferinţele trupeşti, ci şi de cele sufleteşti toţi cei ce primeau propovăduirea lui şi credeau în adevăratul Mesia. Tocmai de aceea, în această zi, se spune că este bine să te rogi azi sfântului, mai ales dacă ești grav bolnav. Tradiția populară spune că sfântul îi tămăduiește pe cei smeriți și curați la suflet.

Din Faptele Apostolilor aflăm că Sfântul Filip l-a botezat pe Simon Magul, care a început să creadă în Dumnezeu, după ce a văzut câte tămăduiri a făcut Filip în numele Lui. Tot el a fost cel care l-a botezat și pe eunucul Candachiei, Regina Etiopiei. Sfântul Apostol Filip a predicat învățătura lui Hristos și în Azotus unde a adus pe mulți la dreapta credință. Sfântul Filip a fost hirotonit Arhiereu al cetății Tralles. Tot în această cetate s-a mutat la Domnul.

Tot în această zi facem pomenirea:

– Sfintelor Mucenițe Zinaida și Filonila;

– Sfântului Teofan Mărturisitorul;

– Sfinților Patriarhi ai Constantinopolului: Nectarie, Arsachie și Sisinie;

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×