Calendar ortodox, 10 octombrie: pomenirea sfinților Evlampie și Evlampia

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
09/10/2019, 15:05
Calendar ortodox, 10 octombrie: pomenirea sfinților Evlampie și Evlampia
Sfinții Evlampie și Evlampia. Sursa foto: doxologia.ro

Ziua de 10 octombrie este una extrem de importantă pentru credincioșii din întreaga țară, întrucât se săvârșește pomenirea sfinților Evlampie și Evlampia. Potrivit calendarului creștin-orotodox, aceștia au trăit pe vremea împăratului Maximian, dedicându-și mare parte din viață propovăduirii cuvântului Domnului, chiar dacă au fost nevoiți să îndure chinuri inimaginabile din partea tiranului.

Calendar ortodox pentru ziua de 10 octombrie

Acesti sfinți mucenici au fost pe vremea lui Maximian (către anul 296), când domnea în orașul Nicomidia Maxim. Pe atunci, mai mulți creștini ascunși în munte, au trimis pe Sfântul Evlampie la cetate ca să le cumpere pâine. Iar el mergând, a fost prins de slujitorii idolești; și punându-l înaintea împăratului si întrebându-l, se mărturisi pe sine că este creștin; si intrând în capistea idolilor, în loc să jertfească, el a poruncit idolului lui Aris să cadă și a căzut de s-a sfărâmat.

Fiind el pedepsit, a venit Evlampia, sora sa, la mijloc și l-a rugat să facă rugăciune pentru dânsa, ca să mărturisească și ea împreună cu el. Deci, băgându-i într-o căldare ce fierbea si rămânând nevătămați, au crezut în Hristos două sute de bărbați, cărora li s-au tăiat capetele împreună cu dânsii”, se arată în calendar.

Calendar ortodox 10 octombrie. Sursa foto: doxologia.ro
Calendar ortodox 10 octombrie. Sursa foto: doxologia.ro

Pomenirea părintelui Teofil Mărturisitorul

Tot pe 10 octombrie, credincioșii îl prăznuiesc pe sfântul părinte Teofil Mărturisitorul, născut din părinți creștini în apropiere de localitatea Tiberiupol. Acesta a deprins valorile creștine încă de la o vârstă fragedă, familia sa insuflându-i credința în Dumnezeu, pe care a păstrat-o în suflet până la sfârșitul vieții, chiar dacă a îndurat chinuri cumplite.

Acest fericit, părintele nostru Teofil, a fost născut aproape de Tiberiupol din părinți creștini, și când a fost de trei ani, primind sfântul Botez, îl luară părinții și merseră în muntele Selentiul, unde aflând pe cuviosul părintele nostru Ștefan, și luară binecuvântare de la dânsul, se duseră la casa lor. Deci de atunci se nevoia copilul la învățătura cărții. Și dacă ajunse la treisprezece ani, se duse iar la Preacuviosul Ștefan. Acesta văzându-l, îi zise: „Pentru ce ai venit fiule la mine?” Iar copilul îi răspunse: „M-ai chemat părinte; și eu lăsându-mi părinții am venit aici”. Și iarăși zise cuviosul: „Când te-am chemat fiule, și ce ți-am zis?” „Lucrând eu, zice, la țărîna, mi-ai zis: „Fiule Teofile, te-ai depărtat de la Domnul, care zice: „Ridică-ți Crucea, și urmează Mie!”, se arată în calendarul creștin-ortodox.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×