Calendar ortodox: luni, 7 octombrie 2019. Sfinții Mucenici Serghie și Vah, ocrotitorii Olteniei

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
06/10/2019, 17:00
Calendar ortodox: luni, 7 octombrie 2019. Sfinții Mucenici Serghie și Vah, ocrotitorii Olteniei
Calendar ortodox pentru ziua de luni, 7 octombrie. Sunt cinstiți Sfinții Mucenici Serghie și Vah. Sursa foto: doxologia.ro

Credincioșii îi cinstesc în prima zi a săptămânii, pe 7 octombrie, pe Sfinții Mucenici Serghie și Vah. Acești doi sfinți care apar în calendarul ortodox au trăit în perioada împăratului Maximian (286-305) și au primit de la conducător funcții înalte în Școala Centiliilor.

Calendar ortodox pentru ziua de luni, 7 octombrie. Ce funcții aveau Sfinții Mucenici Serghie și Vah

Biserica Ortodoxă îi cinstește luni, pe 7 octombrie, pe Sfinții Mucenici Serghie și Vah. Sfântul Serghie a fost ”primicer”, adică a fost prima persoană trecută pe lista oficială recunoscută a conducătorilor, în timp ce Vah a fost numit de împăratul Maximian ”secundicer”, a doua persoană într-o castă. Școala Centiliilor din care făceau parte cei doi sfinți a fost construită pe vremea împăratului Dioclețian și a format de-a lungul timpului mai multe diviziune de elită ale armatei romane.

Diviziunile de elite ale armatei romane funcționau în calitate de corp de instruire a ofițerilor. Aceasta îndeplinea numai ordinele împăratului, iar mai târziu au fost transformate în gardă imperială și detașament de onoare. Sfinții Mucenici Serghie și Vah au fost doi credincioși care au încercat să-și ascundă iubirea pentru Domnul de teamă să nu fie descoperiți. Din păcate, împăratul Maximian a aflat că aceștia se închinau lui Hristos și le-a cerut să jertfească idolilor.

Calendar ortodox pentru ziua de luni, 7 octombrie.
Sfintele moaște ale Sfinților Mucenici Serghie și Vah sunt depuse în Biserica Sfântul Dumitru din Craiova. Sursa foto: monumenteoltenia.ro

Ce au pățit cei doi sfinți pentru că nu au renunțat la credință

În momentul în care nu s-au supus ordinelor împăratului Maximian, Sfinții Mucenici Serghie și Vah au fost lipsiți de însemnele demnității militare. Dar nu acest lucru a fost cel mai rău. Cei doi sfinți au fost îmbrăcați în haine femeiești și plimbați prin întreaga cetate pentru a fi un exemplu în fața oamenilor. Sfinții Mucenici Serghie și Vah au fost batjocoriți și supuși unor chinuri groaznice. Tinerii au fost duși ulterior în cetatea Varvalisa unde chinurile au continuat, dar de data aceasta împăratul Antioh a fost cel care i-a supus torturilor.

Un înger li s-a arătat în drumul spre cetatea Varvalisa și le-a vestit celor doi tineri chinuiți următoarele: „Pentru nevoința noastră veți lua cununile biruinței de la Domnul Iisus Hrisos, Care va fi alături de voi în suferința voastră, dându-vă ajutorul Său până ce îl veți călca pe vrăjmașul diavol sub picioarele voastre”. În urma torturii îndelungate Sfântul Vah și-a dat duhul, în timp ce Sfântul Serghie a fost decapitat.

Sfinții Serghie și Vah sunt ocrotitorii Olteniei, iar capetele celor doi au fost depuse inițial la Mănăstirea Curtea de Argeș. Domnitorul Neagoe Basarab este cel care a adus sfintele moaște în țara noastră, iar Sfântul Sinod din 25 octombrie 1949 le-a mutat ulterior la catedrala mitropolitană Sfântul Dumitru din Craiova.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×