Calendar ortodox 5 octombrie 2019: Sunt pomeniți Sfânta Haritina și Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu

Dan Suta    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
04/10/2019, 14:40
Calendar ortodox 5 octombrie 2019: Sunt pomeniți Sfânta Haritina și Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu
Calendar ortodox 5 octombrie 2019. Sursa foto: doxologia.ro

Calendar ortodox 5 octombrie 2019: În această zi sunt pomeniți mai mulți sfinți importanți pentru comunitatea ortodoxă printre care Sfânta Haritina, Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu, Sfântul Mucenic Alexandru care a pătimit în Trier, Sfântul Mucenic Dionisie, episcopul Alexandrei și Sfânta Muceniță Metodia din Kimolo.

Calendar ortodox 5 octombrie: Cine au fost Sfinții Haritina, Daniil și Misail

Sfânta Haritina a trăit în perioada Împăratului Dioclețian (284-305, după Hristos). Haritina a cunoscut de mică dragostea și puterea lui Dumnezeu. Rămasă orfană, a fost crescută de creștinul Claudiu, cel care a îndrumat-o pe drumul frumos al credinței. Haritina nu s-a dezis niciodată de credința sa și a fost judecată de oamenii împăratului Dioclețian, după ce au auzis că aceasta este creștină.

Pentru că nu a renunțat sub nicio formă la credința ei, a fost tunsă și i s-au pus cărbuni încinși pe cap ori a fost aruncată în mare după ce a fost legată de mâini și de picioare, dar de fiecare dată tânăra Haritina a scăpat. Moartea ei a fost una revelatoare pentru oameni: a plecat la cele sfinte în timp ce se ruga în genunchi, reiese din documentarea făcută de creștinortodox.ro.

calendar ortodox 5 octombrie
Sfinții Daniil și Misail au viețuit prin munții României. Sursa foto: doxologia.ro

Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu, viață de pustnici

Tot pe 5 octombrie sunt pomeniți și doi sfinți români, cei care L-au slujit pe Dumnezeu la Mănăstirea Turnu, județul Prahova. Sfinții Daniil și Misail au fost trecuți în calendarul ortodox român la data de 25 februarie 2016. Aceștia și-au făcut veacul pe crestele Munților Coziei, acolo unde i-au învățat pe oameni să aleagă calea spre Dumnezeu.

Aceștia au trăit fără să apeleze la mila nimănui. Și-au construit chilii în stâncă și s-au hrănit cu ce au găsit în împrejurimi. Au îndurat frigul plus alte intemperii ale vremurilor. Au ținut post și s-au rugat neîncetat pentru a fi feriți de viclenia celui Necurat. Iată mai jos și rugăciunea pe care e bine să o spui sâmbătă!

„Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu, cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai îndepărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în Rai. Îngroapă păcatele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor şi suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Faţa Ta”, este rugăciunea de sâmbătă.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×