Calendar ortodox: sâmbătă, 7 decembrie. Este pomenită Sfântă Muceniță Filofteia de la Argeș

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
06/12/2019, 15:01
Calendar ortodox: sâmbătă, 7 decembrie. Este pomenită Sfântă Muceniță Filofteia de la Argeș
Biserica Ortodoxă o pomenește pe 7 decembrie pe Sfânta Muceniță Filofteia. Sursa foto: stirilekanald.ro

Credincioșii din lumea întreagă o pomenesc sâmbătă, 7 decembrie, pe Sfânta Muceniță Filofteia care s-a născut și a trăit pe teritoriul României. Filofteia a trăit în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării, dar nu se știe exact din ce neam provenea: român sau bulgar.

Calendar ortodox pentru 7 decembrie 2019. Cine a fost Sfânta Muceniță Filofteia

Sfânta Muceniță Filofteia este cunoscută în tradiția populară sub numele de Poitra lui Nicolae și este pomenită de Biserica Ortodoxă chiar după Sfântul Nicolae. Anual, pe 7 decembrie, credincioșii o cinstesc pe Filofteia, al cărei nume înseamnă în limba greacă „iubitoare de Dumnezeu”.

Din păcate, Sfânta Filofteia nu a avut o viață prea lungă fiind omorâtă de tatăl său pentru a arătat milă față de oamenii sărmani. Filofteia a fost ucisă la vârsta de numai 12 ani și a fost canonizată în anul 1950 de Sinodul BOR.

Moaștele Sfintei Filofteia se odihnesc la Argeș

Istoria arată că Sfintele Moaște ale Filofteiei au ajuns prima dată la Târnavo, un oraș din Bulgaria, unde au rămas până în 1393. Acesta a fost anul în care turcii au ocupat teritoriul bulgar și au ars din temelie orașul. Mai mulți credincioși au luat moaștele și le-au dus la Vidin unde au stat timp de 3 ani.

În momentul în care amenințarea turcă a crescut, iar armatele creștine au fost înfrânte la Nikopole, moaștele au fost oferite în dar domnitorului Țării Românești, Mircea cel Bătrân (1386-1418). Sfintele moaște ale Filofteiei au fost depuse la o veche ctitorie domnească de la Curtea de Argeș care poartă hramul Sfântului Nicolae.

Acesta este și motivul pentru care Sfânta Muceniță Filofteia este cinstită pe 7 decembrie, imediat după ziua hramului de la catedrala mitropolitană. Neagoe Basarab a construit o nouă Biserică câțiva ani mai târziu, iar pe 15 august 1517 a fost sfințită. Următoarea zi moaștele au fost așezate în Biserică.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Filofteia de la Argeș

  • Sfânta Filofteia este o zi cu cruce albastră în calendarul ortodox 2019, așadar aduce dezlegare la pește
  • O tradiție străveche spune că cei care vor să se căsătorească trebuie să ajungă la moaștele Sfintei Filofteia în această zi de 7 decembrie
  • Rugăciunea care se face la racla cu Sfintele Moaște face minuni
  • Se dă de pomană copiilor săraci care primesc haine și mâncare caldă. Persoanele care fac asta sunt ferite de boli
  • La masă nu se folosesc obiecte ascuțite, iar pâinea se rupe cu mâna. În caz contrar, în casă va intra mare ghinion
  • Nu se spală, nu se calcă, nu se coase și nu se fac treburi în gospodărie.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×