Calendar ortodox 6 decembrie. Este preaslăvit Sfântul Nicolae, vestitorul iernii

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
05/12/2019, 12:48
Calendar ortodox 6 decembrie. Este preaslăvit Sfântul Nicolae, vestitorul iernii
Sfântul Nicolae, sărbătorit de creștini pe 6 decembrie. Sursa foto: Europa FM

În calendarul ortodox, vineri, pe 6 decembrie, este sărbătorit Sfântul Nicolae, Moșul care aduce daruri celor cuminți, în special copiilor. Vestitorul iernii este pomenit an de an la această dată.

Calendar ortodox 6 decembrie 2019: Cine a fost Sfântul Nicolae

Este singurul sfânt, Mare Ierarh, pe care Biserica Ortodoxă îl pomenește mâine. Despre Nicolae se știe că făcea fapte bune, însă puțini cunosc viața acestuia și cum a devenit el unul din cei mai importanți sfinți creștini.

Sfântul Nicolae din Mira s-a născut în jurul anului 280 în Patara Lichiei și a murit în 345 în actuala Kocademre, Turcia. A fost unul dintre cei mai smeriți sfinți, un om care nu alerga după belșuguri și prefera să trăiască în sărăcie, iar din puținul lui îi ajuta pe cei din jur.

Scurtă rugăciune către Sfântul Ierarh Nicolae din Mira

Nicolae din Mira este cunoscut ca apărător al comercianților, al călătorilor și al fetelor tinere nemăritate, precum și al mireselor, scrie c reștinortodox.ro.

Acest sfânt, deși a făcut multe fapte bune în secolele III-IV, a început să fie adulat mai cu seamă din secolul al VI-lea, când numele și faptele sale apar într-un martirologiu roman.

În semn de iubire și respect față de realizările sfântului, episcopul Nicolae din Pinara înaltă a ridicat o mare biserică închinată lui.

În Apus, cultul Sfântului Nicolae a început să se răspândească, în ciuda preaslăvirii de care se bucura deja în aproape întreaga comunitate catolică, abia din secolul X.

Sfântul Ierarh sărbătorit pe 6 decembrie este ocrotitorul mai multor orașe și biserici precum cea ridicată de Oton al III-lea lângă Aachen, Germania.

Iată și o scurtă rugăciune pe care o poți adresa mâine: „Cel ce verși mir de mult preț la toată lumea și mie celui nevrednic și mai mult decât toți păcătos, dăruiește-mi ca să-ți aduc ție cântare, Părinte Nicolae. Tu, că cel ce ai îndrăznire către Dumnezeu, slobozește-mă din toate necazurile ca să cânt ție: Bucură-te, Sfânte Ierarhe Nicolae, mare făcător de minuni”.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×