Biserica Ortodoxă îi pomenește pe 28 decembrie pe cei 20.000 de Mucenici arși în Nicomidia de către împăratul Maximian. Evenimentul tragic a avut loc în apropierea Praznicului Nașterii Domnului.
Calendar ortodox pentru ziua de sâmbătă, 28 decembrie 2019
Cu câteva zile înainte de Prăznuirea Nașterii Domnului împăratul Maximian a aflat că în cetatea Nicomidia se află un număr foarte mare de creștini și a ordonat ca marea biserică să fie arsă din temelii. Astfel, lăcașul de cult a fost înconjurată cu lemne uscate care au fost aprinse de soldați.
Cei 20.000 de credincioși au fost adunați în biserică de episcopul Nicomidiei, Sfântul Antim. Acesta i-a învățat adevărata credință, iar arhidiaconul bisericii le-a întărit credința amintindu-le de pilda celor trei tineri din cuptorul de foc.
Numeroși credincioși s-au botezat și împărtășit în timp ce Biserica ardea
Unul dintre trimișii împăratului a intrat în lăcașul de cult și i-a mai întrebat încă o dată dacă vor să jerfească idolii. Niciunul dintre credincioși nu a renunțat la credința în Dumnezeu, ba dimpotrivă s-au umplut de Duhul Sfânt și au răspuns chemării dumnezeiești.
Episcopul s-a bucurat enorm când a văzut că nimeni nu renunță la credință. Sfântul Antim s-a grăbit să-i boteze pe catehumeni și i-a împărtășit pe toți credincioșii cu dumnezeieștile și preacuratele Taine.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
În timp ce credincioșii dobândeau cununa mucenicească, soldații au dat foc lemnelor așezate din timp. Cei 20.000 de credincioși au murit arși, înălțând cântări de laudă lui Dumnezeu.
Domnul a avut milă și îndurare pentru Sfântul Antim care a scăpat nevătămat din flăcările care au ars Biserica din temelii. Episcopul a fost de folos și altor credincioși, dar după chinuri îndelungate s-a mutat la Ceruri.
Potrivit tradiției, credincioșii au luat mucenicia în anul 302. Printre credincioșii care și-au pierdut viața se numără minunatul Glicherie şi preafericitul Zinon şi cu Teofil, Dorotei, Mardonie, Migdonie, Indis, Gorgonie, Petru şi cele trei sfinte fecioare: Agapia, Teofila şi preafrumoasa Doamnă.
În această zi mai sunt cinstiți Sfinții mucenici cei din senatul roman, Sfântul Ind, Sfinții Gorgonie și Petru, Sfântul Mucenic Zion, Sfântul Mardonie, Sfântul Dorotei, Sfântul Teofil diaconul și Cuviosul Părintele nostru Vavila.