Pe 27 decembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan, unul dintre ucenicii Mântuitorului Iisus Hristos și primul martir al Bisericii. Fiind una dintre cele mai importante zile din calendarul ortodox, nu duce lipsă de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii au grijă să le respecte cu sfințenie. Asta dacă își doresc să le meargă bine în anul care stă să înceapă.
Ce nu trebuie să faci de Sfântul Ștefan
Potrivit tradiţiei creștine, rugăciunile rostite în această zi în faţa icoanei Sfântului Ștefan fac minuni pentru suferinzi. De asemenea, sunt pomeniți semenii noștri care au murit în împrejurări dramatice şi sunt interzise deplasările în zonele montane sau în locuri izolate care ne pot pune viața în pericol.
În unele sate, mai ales din Muntenia, se prepară Pâinicile lui Ştefan, care apoi se împart copiilor sărmani. „Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului„, explică specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi pentru adevarul.ro.
Faptele bune aduc sănătate pentru tot restul anului
Dacă vrem ca atât noi, cât și rudele noastre să aibă parte de sănătate și spor în casă pentru tot restul anului care vine, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune. Totodată, reconcilierile sunt mai mult decât binevenite în această zi specială.
Datina străveche ne mai îndeamnă ca pe data de 27 decembrie să le dăruim rudelor bolnave sau păgubite icoana Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă, pentru a se vindeca de toate suferințele care le macină.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
„În semn de iubire, preţuire şi respect pentru Sfântul Ştefan, dar şi ca dovadă de iubire şi înţelegere, este bine să ne împăcăm cu persoanele cu care suntem certaţi”, a mai părintele Ramon Eugen Ilie, preot paroh la biserica Sf. Împăraţi Constantin şi Elena din Călăraşi.
La capitolul interdicții se încadrează și înjurăturile, bârfele, uneltirile, alături de toate celelalte astfel de practici care nu fac cinste ființei omenești. În plus, Biserica recomandă gospodinelor să evite orice fel de muncă prin casă, întrucât în această zi este una de odihnă și cinstire a Sfântului Ștefan, primul diacon și martir al Bisericii. Se spune că cei care fac treabă în gospodărie şi nu cinstesc ziua cum se cuvine vor fi pedepsiţi de Dumnezeu