Calendar ortodox: sâmbătă, 18 ianuarie 2020. Sunt cinstiți Sfinții Atanasie și Chiril al Alexandriei

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
17/01/2020, 16:44
Calendar ortodox: sâmbătă, 18 ianuarie 2020. Sunt cinstiți Sfinții Atanasie și Chiril al Alexandriei
Calendar ortodox pentru ziua de sâmbătă, 18 ianuarie 2020: Sfinții Atanasie și Chiril. Sursa foto: doxologia.ro

Biserica Ortodoxă Română îi pomenește în această, sâmbătă, în data de 18 ianuarie 2020, pe Sfinții Atanasie și Chiril. Cei doi sfinți au luptat împotriva celor mai mare erezii: arianismul și nestorianismul.

Calendar ortodox pentru sâmbătă, 18 ianuarie 2020. Cine a fost Sfântul Atanasie

Potrivit calendarului ortodox român Sfântul Mucenic Atanasie s-a născut în anul 295 în Alexandria și avea să fie numit citeț în anul 312. Șase ani mai târziu (în anul 318) a fost numit diacon, iar în cele din urmă a devenit chiar secretarul patriarhului Alexandru.

Atanasie a fost prezent la primul sinod ecumenic de la Niceea care a avut loc în anul 325. Sfântul Atanasie a fost însoțit la sinod de patriarh și a jucat un rol foarte important în combaterea arianismului. La această adunare ecumenică Atanasie l-a combătut pe Arie (arianismul) cel care susținea că Fiul lui Dumnezeu este cea dintâi ființă creată.

Sfântul Mucenic Atanasie, rol decisiv la adunarea primului sinod ecumenic

În timpul sinodului de la Niceea a fost condamnată erezia ariană și s-a formulat un simbol al credinței care a rămas cunoscut sub denumirea de „Simbolul niceea”. Așadar s-a ajuns la concluzia că Fiul este născut din veșnicie din Tatăl fiind deoființă cu El.

Imediat după moartea Sfântului și episcopului Alexandru (8 iunie 328), Sfântul Atanasie a fost numit episcop al Alexandriei. După aproximativ 45 de ani de episcopat Atanasie a trecut la cele veșnice. Se întâmpla pe 2 mai 373. Din păcate, ultimii 20 de ani și i-a petrecut în exil.

Sfântul Atanasie este zugrăvit în iconografie ca un bătrân de statură potrivită, puțin cam spătos și gârbovit. În icoane apare mereu vesel, cu fața plăcută, barba nu prea lungă, dar lată. În plus, barba îi acoperă obrazul.

Cine a fost Sfântul Chiril al Alexandriei pomenit pe 18 ianuarie 2020

Tot în această zi de sâmbătă este cinstit și Sfântul Chiril al Alexandriei. El este cel care l-a confruntat pe Nestorie în timpul celui de-al treilea sinod ecumenic care a avut loc la Efes în anul 431. Nestorie susținea la vremea respectivă că în interiorul lui Isus Hristios există două persoane.

În plus, Nestorie era de părere că în Isus Hristos se află persoana divină a Fiului lui Dumnezeu, născut din Tatăl mai înainte de toți vecii și persoana umană sau istorică a lui Isus Hristos care s-a născut din Fecioara Maria. Acesta a fost motivul pentru care erezia lui Nestorie a ajuns să fie cunoscută ca dioprosopism sau nestorianism.

Erezia lui Nestorie vroia să arate că Dumnezeu – Tatăl a avut doi fii și că Fecioara Maria nu l-a născut pe Fiul lui Dumnezeu ca să merite să fie numită „Născătoare de Dumnezeu”, ci a născut pe omul Hristos și de aceea trebuia să fie numită „Născătoare de om” sau „Născătoare de Hristos”. Datorită Sinodului de la Efes, Fecioara Maria a fost recunsocută ca Născătoare de Dumnezeu.

Sfântul Chiril este zugrăvit în iconografie cam pleșuv la tâmple, cu părul ușor cărunt, fața netedă, obrazul lat și barba cuvioasă, deasă, lungă și despicată în două. Totodată, Chiril al Alexandriei are sprâncele groase, mari și încercuite, nasul încovoiat și pe cap poartă un acoperământ cu cruci.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×