Calendar ortodox pentru vineri, 17 ianuarie 2020. Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Antonie cel Mare

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
16/01/2020, 15:22
Calendar ortodox pentru vineri, 17 ianuarie 2020. Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Antonie cel Mare
Sfântul Antonie cel Mare, pomenit mâine în calendarul ortodox. Sursa foto: doxologia.ro

În calendartul ortodox de vineri, 17 ianuarie 2020, Biserica îl pomenește pe Sfântul Antonie cel Mare, considerat întemeietorul vieții monahale.

Calendar ortodox pentru 17 ianuarie 2020: Cine a fost Sfântul Antonie cel Mare

Pe lângă Sfântul Antonie cel Mare mai sunt amintiți și Sfântul Cuvios Ahila și împăratul Teodosie cel Mare.

Antonie cel Mare a trăit în secolul al III-lea și începutul secolului al IV-lea. A urmat calea credinței de mic, în satul Coma din Egipt. Părinții lui erau niște țărani creștini avuți și sunt cei care i-au insuflat dragostea față de Hristos.

I-a ajutat pe creștinii prigoniți din Alexandria

Antonie a fost foarte sensibil și a ajutat în special oamenii săraci și bolnavi, cărora le-a oferit toată averea sa.

A trăit o bună perioadă într-o colibă de lângă satul în care s-a născut. A viețuit apoi la marginea deșertului. A rezistat în cele mai aspre condiții mai bine de 20 de ani.

I-a ajutat pe creștinii prigoniți din Alexandria, în perioada persecuției lui Maximin, lucru din cauza căruia a avut de suferit.

Sfântul Antonie cel Mare a vorbit despre moartea sa ca despre o chemare la Dumnezeu, lăsându-le drept moștenite câteva cuvinte care au rezistat până în ziua de azi și sunt amintite de marii teologi.

„Eu, o! fiilor, precum este scris, mă duc pe calea părinților, căci mă văd singur chemat de Domnul; iar voi treziți-vă, că pustnicia voastră cea veche să nu o pierdeți, ci ca și cum ați face început de pustnicie, așa sârguiți-vă să păziți osârdia voastră întreagă”;

„Că știți pe diavolii cei ce vă bântuiesc, știți cum sunt de sălbatici, dar neputincioși cu puterea; deci, nu vă temeți de dânșii, ci mai vârtos să credeți în Hristos de-a pururea. Apoi, ca și cum fiecare ați muri, așa să viețuiți, luând-aminte și pomenind sfătuirile pe care le-ați auzit de la mine”;

„Nici o împărtășire să nu aveți cu schismaticii, nici cu ereticii arieni, că știți că și eu mă abăteam și mă feream de aceștia pentru eresul lor cel de Hristos urâtor și rău credincios; ci sârguiți-vă mai cu seamă de-a pururea a vă împreuna mai întâi cu Domnul, apoi cu sfinții; că astfel după moarte, întru veșnicele locașuri, ca pe niște prieteni cunoscuți să vă primească și sfinții pe voi” – sursa: creștinortodox.ro.

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×