Biserica Ortodoxă aduce cinstire în ziua de 16 ianuarie lanțului Sfântului Apostol Petru cu care acesta a fost legat și ținut întemnițat. Se spune că oricine atinge lanțul cu care a fost legat Petru scapă de duhurile viclene, își tămăduiește neputințele și se sfințește.
Calendar ortodox pentru ziua de joi, 16 ianuarie 2020
Pe 16 ianuarie este trecută în calendarul ortodox cinstirea lanțului cu care Sfântul Apostol Petru a fost ținut legat. Faptele Apostolilor (12, 1-11) ne arată că în anul 42 d.Hr, regele Irod Agripa a poruncit ca Petru să fie întemnițat și prins în lanțuri.
Sfântul Apostol Petru a fost dezlegat și eliberat de un înger. Lanțul cu care a fost legat a fost păstrat de credincioși care au reușit să îl treacă de la unii la alții până când Patriarhul Iuvenalie i l-a dăruit Evdochiei, soția împăratului Teodosie cel Tânăr.
Împărăteasa a plecat la Constantinopol unde s-a întâlnit cu Eudoxia, soția împăratului Occidentului, Valentin. Evenimentul s-a petrecut undeva între anii 437-439. Lanțul a ajuns să fie depus într-o biserică în cinstea Sfântului Apostol Petru. Tradiția mai spune că în acest lăcaș de cult au mai ajuns și lanțurile cu care a fost bătut Apostolul în vremea împăratului Nero.
Cum este ilustrat Sfântul Apostol Petru în iconografie
Sfântul Apostol Petru apare în iconografie ca fiind cu ochii larg deschiși, părul și barba cărunte și ținând în mâna dreaptă trei chei și în mâna stângă o cruce. Chipul sfântului este pictat potrivit tehnicii encaustice a portretelor Fayoum din arta alexandrina.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
De asemenea, capul sfântului este înconjurat de o aură mare de culoare aurie. Totodată, în partea superioară a icoanei pot fi observate trei mici medalioane. Medalionul din mijloc are o cruce pe fundal și conține chipul lui Isus Hristos, în timp ce medalionul din dreapta are chipul Maicii Domnului.
Identificarea chipului de pe cel de-al treilea medalion le-a dat mari dureri de cap cercetătorilor. ”Personalitățile” care au fost aduse în discuție sunt Moise, Sfântul Mina și Sfântul Ioan Evanghelistul. În cele din urmă s-a ajuns la concluzia că Apostolul Ioan este cel care apare în medalionul din stânga.
Cea mai veche icoană a Sfântului Petru, ascunsă în Muntele Sinai
Numeroși cercetători susțin că cea mai veche icoană a Apostolului se află în cea mai veche mănăstire ortodoxă, Sfânta Ecaterina, ascunsă în umbra Muntelui Sinai, în Egipt. Acest lăcaș de cult nu și-a întrerupt deloc viața monahală.
Icoana Sfântului Petru din Muntele Sinai datează din secolele VI-VII și este una dintre puținele care au supraviețuit mișcării iconoclaste din secolele VIII-IX. Cea mai veche icoană a lui Petru este realizată în tehnica encaustică.