Calendar ortodox 15 ianuarie. Este prăznuit Sfântul Cuvios Pavel Tebeul

Daniel Scripcaru  
înStiri de ultima ora
14/01/2020, 16:58
Calendar ortodox 15 ianuarie. Este prăznuit Sfântul Cuvios Pavel Tebeul
Calendarul ortodox prăznuiește pe data de 15 ianuarie pe Sfântul Cuvios Pavel Tebeul

Calendarul ortodox prăznuiește pe data de 15 ianuarie pe Sfântul Cuvios Pavel Tebeul. Acest cuvios părinte nu a avut o viață ușoară, deoarece a trăit pe vremea lui Deciu şi a lui Valerian, prigonitorii creştinilor.

Calendarul ortodox prăznuiește pe data de 15 ianuarie pe Sfântul Cuvios Pavel Tebeul, dar și pe Ioan cel sărac pentru Hristos

El era de neam din Egipt, din Teba de jos, şi înţelegând că cumnatul său vrea să-l vândă ca să-i poată opri partea cuvenită din averea părintească, a fugit în munţi.

Aici şi-a schimbat teama de prigonitori în dor de călugărie. Şi intrând într-o peşteră, din adâncul pustiului, şi-a petrecut toată viaţa în pace şi în înlăturarea tuturor dorinţelor, şi a trecut către Domnul, la adânci bătrâneţi.

Sfântul Pavel Tebeul a trăit toată viața în pustiu

Auzind de viaţa lui cea îmbunătăţită, marele Antonie l-a căutat şi găsindu-l s-a minunat şi de locul cel anevoios în care trăise şi de lungimea vieţii lui şi de depărtarea de orice aşezare omenească.

Sfântul Pavel Tebeul a fost cel dintâi care a cutezat să meargă până în adâncul pustiului, unde şi-a îndelungat nevoinţele până la o sută treisprezece ani, după ce părăsise de tânăr grijile lumeşti.

Tot în această zi, se face pomenirea preacuviosului părintelui nostru Ioan cel sărac pentru Hristos, care s-a mai numit şi Colibaşul. Acesta era de fel din Constantinopol şi era fiul lui Eutropie senatorul şi al Teodorei.

De mic copil a plecat din şcoala unde învăţa carte, fără ştirea părinţilor şi a învăţătorilor, în tovărăşia unui călugăr, şi s-a dus în Mănăstirea Achimiţilor, adică a neadormiţilor, unde s-a făcut călugăr, petrecând întru multe nevoinţe.

Dar vicleanul diavol l-a îmboldit cu dorul părinţilor şi atunci, cu voia egumenului mănăstirii şi a fraţilor, s-a dus la casa părintească îmbrăcat în rasă. Dar nu s-a făcut cunoscut cine este, ci locuia în rugăciune şi în lipsuri, într-o colibă mică lângă poarta casei părinteşti, batjocorit de slugi şi uitându-se la părinţii săi, care treceau pe lângă el îmbrăcaţi în podoabe lumeşti, fără să ştie că el este fiul lor.

Când a fost aproape să meargă la Domnul, a chemat-o pe mama lui, care l-a cunoscut după Evanghelia ferecată în aur, dată lui de părinţi pe când era în şcoală. Şi aşa şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×