Calendar ortodox sâmbătă, 10 august 2019. Biserica îl pomenește pe Sfântul Lavrentie (Laurențiu)

Catalin Nae    Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
09/08/2019, 15:16
Calendar ortodox sâmbătă, 10 august 2019. Biserica îl pomenește pe Sfântul Lavrentie (Laurențiu)
Calendar ortodox 10 august 2019. Sursa foto: e-communio.ro

În calendarul ortodox de sâmbătă, 10 august 2019, Biserica îl pomenește pe Sfântul Lavrentie, mai cunoscut în forma populară sub numele Laurențiu. În aceeași zi mai sunt amintiți și Sfântul Iron, filosoful, dar și Sfinții Mucenici care au pierit în Vizie. În rândurile de mai jos, îți prezentăm câteva informații interesante despre viața Sfântului Laurențiu.

Calendar ortodox sâmbătă 10 august 2019: Cine a fost Sfântul Laurențiu

Sfântul Laurențiu a trăit în secolul al III-lea și a fost una dintre cele mai importante și luminate figuri ale creștinismului. A fost arhidiaconul episcopului Sixt și a simțit pe pielea lui ce a însemnat prigoana împotriva creștinilor. După arestarea mai multor episcopi, inclusiv a lui Sixt, Laurențiu a vândut vasele bisericii și a împărțit banii celor sărmani.

Când Sixt era dus să i se taie capul, Laurențiu i-a sărit în ajutor acestuia, iar mai mari împăraților i-au cerut sfântului să aducă toate bogățiile bisericii despre care se vorbea. Acesta a chemat toți șchiopii, orbii și ciungii și a spus că toate darurile le-a dăruit celor nevoiași. Stăpânii cetății au fost extrem de furioși pe ceea ce au aflat și i-au cerut lui Laurențiu să se închine idolilor.

calendar ortodox 10 august 2019
Sfântul Laurențiu, pomenit pe 10 august. Sursa foto: a1.ro

Rugăciunea către Sfântul Laurențiu

A vindecat mai multe persoane de boli, iar pe Lucillus l-a vindecat de orbire. Laurențiu fusese întemnițat pentru că nu se închina la idolii păgânilor. A pătimit mult în credința și dragostea sa față de Dumnezeu. Sfârșitul acestui sfânt a fost unul chinuitor. L-au întins pe un grătar așezat pe cărbuni încinși, și chiar  și pe limbă de moarte nu a renunțat la credința sa.

În icoane, Sfântul Laurențiu apare cu cădelnița cu jar în mână înmiresmând Biserica lui Iisus Hristos. Există și o rugăciune puternică pe care creștinii o spun astăzi pentru Sfântul Laurențiu, una făcătoare de minuni, mai ales în cazul celor care au defecte fizice ori de vedere.

„Mucenicul Tău, Doamne, Laurențiu, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. În Grădina Desfătării ca un ostaş al lui Hristos după vrednicie desfătându-te şi împreună dănţuind cu puterile cele îngereşti, roagă să mi se dea strălucire purtătoare de lumină mie, celui ce te laud pe tine, Fericite Laurențiu. Intrând în luptele muceniciei celei cinstite, pătimitor purtător de biruinţă te-ai arătat cu tăria sufletului, Sfinte Laurențiu. Pentru aceea, cu cununa dreptăţii, cu buna cuviinţă şi cu diadema biruinţei te-ai încununat”, este rugăciunea către Sfântul Laurențiu.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×