Calendar Ortodox 9 august: pomenirea Sfântului Apostol Matia

Bogdan Solomon    Catalin Nae   
în Stiri de ultima ora
08/08/2019, 16:31
Calendar Ortodox 9 august: pomenirea Sfântului Apostol Matia
Calendar ortodox pentru ziua de 9 august. Sursa foto. a1.ro

9 august este o zi importantă pentru toți credincioșii, întrucât astăzi îl prăznuim pe Sfântul Apostol Matia. Tot pe 9 august, Biserca Ortodoxă Română săvârșește prăznuirea Sfântului Mucenic Antonin.

Calendar Ortodox 9 august: Sfântul Apostol Matia

Potrivit calendarului creștin ortodox, Sfântul Apostol Matia și-a dedicat întreaga viață protejării și propovăduirii cuvântului Domnului, fiind unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos. În ciuda chinurilor la care a fost supus, acesta nu s-a lepădat niciodată de credința sa.

Mai întâi, Sfântul Matia a fost unul din cei 70 de apostoli mai mici, pentru care se scrie în Evanghelie: A arătat Domnul şi pe alţi 70 şi i-a trimis pe ei câte doi înaintea feţei Sale… Apoi, după pătimirea cea de bună voie, după Invierea şi Inălţarea la cer a Domnului nostru Iisus Hristos, Matia a fost numărat cu cei 12 Sfinţi Apostoli mai mari, în locul lui Iuda, care căzuse, căci ceata de 12 fiind neîmplinită, Sfântul Petru, cel mai mare dintre apostoli, stând în mijlocul bisericii, a ţinut cuvânt despre aceasta, că se cuvine a se împlini locul lui Iuda, care a căzut şi a pierit, ca să fie întreagă şi neschimbată ceata de 12 mai mari apostoli, mai întâi aleşi ai Domnului. Şi au pus pe doi: pe Sfântul Iosif, care se numea Varsava, şi pe acest Sfânt Matia. Şi, rugându-se, au zis: „Tu, Doamne, ştiutorul tuturor inimilor, arată pe unul care l-ai ales dintre aceşti doi, ca să ia soarta slujbei acesteia şi a apostoliei, din care a căzut Iuda”. Apoi, trăgând la sorţi, sorţul a căzut pe Matia şi a fost numărat între cei doisprezece apostoli, iar alegerea â fost întărită de Domnul prin trimiterea Sfântului Duh în limbi de foc, Care a şezut şi pe Sfântul Matia, precum a stat şi pe ceilalţi sfinţi apostoli, dându-i lui dar asemenea”.

Sfântul Apostol Matia
Sfântul Apostol Matia

Pomenirea Sfântului Mucenic Antonin

Tot pe 9 august, credincioșii din întreaga țară săvârșesc pomenirea Sfântului Mucenic Antonin. La rândul său, acesta și-a trăit întreaga viață răspândind cuvântul domnului și încercând să îi îndrepte pe păgâni pe calea cea bună, în ciuda chinurilor la care a fost supus.

Acest sfânt era din Alexandria și, fiind prins de ighemon, a fost spânzurat și sfâșiat și apoi fiind aruncat în cuptor cu foc, și-a dat sufletul la Dumnezeu, împodobindu-se cu cununa mucenicească”, se arată în calendarul creștin ortodox.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×