Calendar ortodox miercuri, 4 septembrie 2019. Biserica îi pomenește pe Sfinții Vavila și Prorocul Moise

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
03/09/2019, 15:59
Calendar ortodox miercuri, 4 septembrie 2019. Biserica îi pomenește pe Sfinții Vavila și Prorocul Moise
Calendar ortodox 4 septembrie 2019. Sursa foto: doxologia.ro

În calendarul ortodox de miercuri, 4 septembrie 2019, Biserica îi pomenește, printre alții, pe Sfinții Vavila și Prorocul Moise. Tot în această zi mai sunt pomeniți și Sfinții Teotim și Teodul, Sfânta Ermiona, fiica apostolului Filip, Sfinții Mucenici Chentirion, Ochean, Amian și Iulian și Haritina, Eutihia, Petronie, Zarvil și Veveea.

Calendar ortodox 4 septembrie 2019: Cine a fost Sfântul Vavila

Sfântul Mucenic Vavila propovăduia cuvântul lui Dumnezeu în perioada Împăratului Numerian. Acest împărat îi jertfea pe copii în numele idolilor păgâni și, la un moment dat, a auzit că există un om pe nume Vavila care se împotrivește credinței păgâne. Acesta a mers să vadă ce se întâmpla în biserica în care Sfântul Vavila slujea și a aflat un adevăr care tare mult l-a înfuriat.

Sfântul Vavila, auzind că marele împărat se apropie spre casa lui Dumnezeu, a ordonat să fie oprit în fața bisericii. Acesta a ieșit și i-a spus că nu are voie să intre înăuntru pentru că nu este creștin. Insultat de comportamentul mucenicului, acesta i-a ordonat să se prezinte la palatul său unde i-a cerut socoteală.

calendar ortodox 4 septembrie 2019
Sfântul Vavila, pomenit în fiecare an pe 4 septembrie. Sursa foto: doxologia.ro

Rugăciunea către Sfântul Vavila

I-a cerut în primul rând să renunțe la credința creștină după care l-a supus torturilor, căci acesta refuzase cu orice preț să îl trădeze pe Iisus Hristos. Împăratul Numerian a ordonat uciderea mai multor prunci în fața lui Vavila, iar la final și acesta a fost ucis, moment în care și-a primit mucenicia.

Iată și cea mai puternică rugăciune către Sfântul Sfințit Mucenic Vavila, episcopul Antiohiei: „Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Vavila, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre”.

„Ca pe uscat umblând Israel, cu picioarele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm. Marea Roşie a sângiurilor tale, asemenea cu Moise trecând-o fără de valuri, Sfinte Vavila Fericite, grăiai: să cântăm lui Dumnezeu cântare de biruinţă. Dragostea celor pământeşti supunând-o tu dragostei celei Dumnezeieşti, ai defăimat viaţa Sfinte Vavila, Fericite, sârguindu-te a vedea Frumuseţea lui Hristos. Ca unul ce doreai Treimea Cea mai presus de Dumnezeire, ai murit împreună cu trei prunci, Sfinte Vavila Fericite, lui Hristos dându-ţi sufletul pentru dragostea Lui”, este continurea rugăciunii către Sfântul Vavila.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×